Vizuelna umjetnost

S radom počeo Zavičajni muzej Prnjavor

S radom počeo Zavičajni muzej Prnjavor
Foto: N.N. | S radom počeo Zavičajni muzej Prnjavor

PRNJAVOR - Zavičajni muzej Prnjavor nedavno je otvoren u prostorijama zgrade nekadašnjeg Vojnog odsjeka u ovom gradu, a tim povodom oglasio se direktor istog Dario Topić, profesor istorije.

Kako on kaže, posjetioci mogu pogledati četiri etnografske postavke sa oko 200 različitih predmeta, upoznati istoriju i tradiciju zavičaja, te manje poznate periode razvoja opštine u kojoj žive i rade.

"Muzej je počeo s radom 1. decembra 2020. godine i već smo imali jedan lijep broj posjetilaca. Ja svaku svoju priču o muzejima počinjem rečenicom da su oni svjedoci kontinuiteta čovječanstva u širem i u užem smislu i da je njihov osnovni smisao otpor prema propadanju i nestajanju. Muzej zavičajnog tipa, kao što je ovaj naš, svjedoči o životu na ovim prostorima, o svakodnevici naših ljudi", govori Topić. On dodaje da je zgrada muzeja prošla kroz period restauracije, adaptacije i sanacije, jer potiče iz austrougarskog perioda, te ima svoju arhitektonsku, istorijsku i kulturološku vrijednost.

"Ova zgrada je građena između 1896. i 1899. godine kao zgrada Kotarskog predstojništva u Prnjavoru, a specifičnost njene gradnje, arhitektonske odlike i stilovi, lokacija i drugi elementi čine je veoma pogodnom za muzej. Glavnim projektom restauracije i adaptacije, koji je finansirala opština Prnjavor, spasićemo jedan bitan spomenik star više od 120 godina i istovremeno u njemu imati muzej kao čuvara nasljeđa iz prošlosti za buduće naraštaje", naglašava Topić.

Ovaj kulturni poslenik na projektu Zavičajnog muzeja radi godinama, da bi danas došao do toga da u muzeju budu izloženi artefakti iz etnografske i istorijske oblasti. Na gornjem, zasad djelimično adaptiranom spratu muzeja, nalaze se četiri od planiranih šest tematskih postavki iz oblasti etnografije, dok će po završetku svih potrebnih radova biti postavljene i ostale dvije za koje je obezbijeđena potrebna izložbena građa. Posjetioci mogu vidjeti prikaz seoske kuće koja vremenski pripada periodu posljednje decenije 19. vijeka do šezdesetih godina 20. vijeka, ali i veliku zbirku poljoprivrednih predmeta, alata i oruđa korištenih za obradu zemlje.

Topić je izrazio nadu da će u budućnosti zaživjeti i muzeji u seoskim područjima, kao vrsta ispostave Zavičajnog muzeja u Prnjavoru, gdje će se čuvati manje zbirke predmeta specifičnih za to mjesto, odnosno pronađenih u određenom selu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije