Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Sariti Vujković priznanje Društva istoričara umjetnosti Srbije

Sariti Vujković priznanje Društva istoričara umjetnosti Srbije
Foto: Srna | Sariti Vujković priznanje Društva istoričara umjetnosti Srbije
Srna

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković nagrađena je prestižnim priznanjem Društva istoričara umetnosti Srbije (DIUS).

Ovo priznanje se dodjeljuje uz nagradu "Lazar Trifunović" za najbolju autorsku izložbu savremene likovne umjetnosti u Srbiji.

Nagrada je dodijeljena za izložbu "Na jug na jug! Idemo na jug!" koju je Vujkovićeva osmislila i priredila kao selektor za 30. Memorijal Nadežde Petrović, saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti.

Nagradu za 2020. godinu dijele Sarita Vujković za pomenutu izložbu u realizaciji Umetničke galerije "Nadežda Petrović" u Čačku i autorski tim izložbe "Refleksije našeg vremena: Akvizicije 1993 – 2019.", koji čine Mišel Blanuša, Rajko Bošković, Svetlana Mitić, Žaklina Ratković i Miroslav Karić u realizaciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Nagrada "Lazar Trifunović" i priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije se svake godine dodjeljuje stručnjacima sa prostora Republike Srbije, a ove godine ima posebnu važnost i u činjenici da je nagrađena Sarita Vujković, istoričar umjetnosti iz Republike Srpske.

Uručenje nagrada tradicionalno je planirano za 14. januar 2021. godine u Kulturnom centru Beograda, na dan rođenja značajnog istoričara umjetnosti i kritičara Lazara Trifunovića, svojevremeno najmlađeg direktora Narodnog muzeja, plodnog publiciste i profesora istorije umjetnosti 20. vijeka na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije