Vizuelna umjetnost

Senka Subotić: Apstrakcija daje novu snagu umjetnosti

Senka Subotić: Apstrakcija daje novu snagu umjetnosti
Foto: Ilustracija | Senka Subotić: Apstrakcija daje novu snagu umjetnosti

BUDVA - Izložba pariskog salona "Nove realnosti" u Budvi, koja je okupila 50 izlagača iz cijelog svijeta, centralni je događaj iz domena vizuelne umjetnosti u Crnoj Gori ovog ljeta, koji je za posjetioce dostupan sve do 20. avgusta.

Izložba je otvorena u Starom gradu u Budvi u galeriji "Jovo Ivanović", a najzaslužniji za dolazak iste u Crnu Goru jeste srpski multimedijalni umjetnik Milija Belić. Za Bosnu i Hercegovinu ova izložba posebno je značajna jer na njoj izlaže Darko Karadžić, đak Sarajevske akademije umjetnosti, i jer je kustoskinja postavke Senka Subotić iz Gradiške.

"Salon 'Nove realnosti' (Réalités Nouvelles) s radom je počeo poslije Drugog svjetskog rata. Ima internacionalni karakter i okuplja najeminentnije umjetnike iz cijelog svijeta", rekla je Subotićeva za "Nezavisne" o značaju pariskog salona.

Prema njenim riječima, osnovan je 1946. godine, a zastupao je ideje umjetnika kao što su Kandinski, Modrian, Malevitch, Lissitzsky..., šireći ideje grupa koje su bile aktivne u prvoj polovini 20. vijeka tridesetih godina, da bi vremenom prerasle u asocijaciju koja danas nosi ime "Réalités Nouvelles".

Dodala je da grupa "Nova realnost" danas okuplja preko 400 umjetnika orijentisanih isključivo na apstrakciju, a u domenu slikarstva, vajarstva, crteža, skulpture, instalacije i fotografije.

Na izložbama koje su organizovane jednom godišnje, nastavlja Subotićeva, učestvuju i apstraktni umjetnici koji nisu članovi, pa su tako početkom pedesetih godina prošlog vijeka počeli da izlažu i jugoslovenski umjetnici Petar Omčikus, Momčilo Milovanović, Bata Mihailović, Dado Đurić, Ljubinka Jovanović, Kosa Bokšan, Milija Belić i drugi.

"Danas je salon otvoren za sve umjetnike koji se bave apstrakcijom u bilo kom vidu likovne umjetnosti, fotografije ili instalacije i, u stvari, za njih je kao odskočna daska za dalji uspjeh i napredak na polju apstrakcije, nepresušan izvor ideja i mogućnosti", ističe Subotićeva.

Dodaje da asocijaciju ovog salona čini četrdesetak umjetnika koji biraju predsjednika, dok su članovi ove asocijacije zaduženi za organizaciju kako godišnjih postavki u Parizu, tako i širom svijeta, grupno uz manji ili veći broj umjetnika.

U Budvi se, kako ističe, predstavilo 50 izlagača, a među njima su Milija Belić, srpsko-francuski umjetnik i ujedno član užeg rukovodstva ovog salona, zatim Ivan Jurašin iz Beograda, kao i Darko Karadžić, porijeklom iz Crne Gore, đak sarajevske Akademije, dobitnik prve nagrade prošlogodišnjeg salona "Nove realnosti" u Parizu.

"Snaga ovog salona je u posvećenosti apstrakciji, kao specifičnog umjetničkog izraza koji umjetnosti daje novu snagu i nove mogućnosti sa širokom lepezom novih pristupa u prikazu realnog svijeta kroz lične vizije i tehnike od običnih linija preko geometrijskih likovnih prikaza i konstrukcija do apstraktnih motiva na slici, u skulpturi, instalacijama, kao i novih tehnika u fotografiji", zaključuje Senka Subotić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije