Vizuelna umjetnost

"Šibovi" iznjedrili vrhunska djela

"Šibovi" iznjedrili vrhunska djela
Foto: Velibor Tripić | "Šibovi" iznjedrili vrhunska djela

Izložba 47 umjetničkih radova nastalih na trećem sazivu Međunarodne likovne kolonije "Šibovi 2019" otvorena je u četvrtak naveče u izložbenom prostoru "Kamene kuće" na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

Organizator ove manifestacije je Nezavisni univerzitet Banjaluka, u saradnji sa Kulturnim centrom Banski dvor, a mnogobrojni posjetioci su na otvaranju uživali u djelima nastalim na ovogodišnjoj koloniji, koja nije bila tematski uslovljena, a za rezultat je imala kompleksan spoj likovnih jezika i poetika.

Tokom izložbe promovisana je i knjiga Sretka Divljana, pod nazivom "Likovno-emocionalna inteligencija". Autor knjige istakao je da su studenti, profesori i svi ostali slikari na koloniji pokazali jedan visoki umjetnički senzibilitet.

"Ova izložba je sjajna, kako za Banjaluku, BiH, ali i čitavu Evropu. Možda ću zvučati kao da nisam skroman, ali mogu reći da je ovo početak vrha", kazao je Divljan. Prema njegovim riječima, ovo su izuzetna umjetnička djela, umjetnički sjajna, i mnoga od njih mogu da dobiju počast da prednjače, ne samo u Banjaluci, nego i u Evropi.

"Najbitnije je da studenti imaju šta da nauče, imaju šta da vide i od koga da vide", rekao je Divljan.

Aleksandar Grandić, likovni kritičar, naveo je da likovna kolonija "Šibovi 2019" predstavlja svojevrsnu rekapitulaciju godišnje tekuće likovne produkcije likovnih akademija zemalja bivše Jugoslavije.

"Ova izložba, osim što pokazuje radove profesora i asistenata s akademija, donosi nam i tekuću likovnu produkciju akademskih slikara sa istog područja", naglasio je Grandić.

Paša Gicić, umjetnica iz Novog Pazara, izrazila je zadovoljstvo što je došla na izložbu te pohvalila divne radove kolega i izložbeni prostor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije