Vizuelna umjetnost

Slijepi i slabovidi Trebinjci uživali u izložbi

Slijepi i slabovidi Trebinjci uživali u izložbi
Foto: N.N. | Slijepi i slabovidi Trebinjci uživali u izložbi
Vesna Duka

TREBINJE - Umjetnička grupa "Prostor - Oblik" iz fundusa Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske predstavila je trebinjskoj publici svoja djela na specijalizovanoj izložbi za slijepe i slabovide osobe, u galeriji Muzeja Hercegovine.

Izložba "Prostor, oblik, dodir" autorki Sarite Vujković i Žane Vukičević nastala je 2015. godine povodom četiri decenije od osnivanja umjetničke grupe koja je sedamdesetih godina 20. vijeka afirmisala apstrakciju kao novi likovni izraz u bh. umjetnosti.

Vujkovićeva, koja je i direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS, kaže da je i socijalna inkluzija važan segment savremene muzeološke djelatnosti, pa je pred autorima bio i neobičan zadatak - kako predstaviti apstraktnu umjetnost slijepim i slabovidim osobama.

"U saradnji sa Tiflološkim muzejom u Zagrebu pokušali smo da uz pomoć audio-vodiča, taktilnih reprodukcija, legendi na Brajevom pismu, približavanjem slika mirisom i zvukom, kao i replikama skulptura, dočaramo jedan potpuno novi svijet ljudima koji nisu u mogućnosti da uživaju u vizuelnoj umjetnosti, da konzumiraju jedan segment kulture koji im je zbog njihovog hendikepa bio potpuno nedostupan", pojasnila je Vujkovićeva.

Koautorka izložbe Žana Vukičević, viši kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, napominje da je izložba predstavila 20 reprezentativnih djela - slika, grafika, crteža i skulptura i to iz opusa devet umjetnika grupe "Prostor - Oblik".

Sve je, kako kaže, urađeno sa ciljem da prikaže na koji način su se ovi umjetnici iz Banjaluke i Sarajeva bavili apstrakcijom kao tada inovativnim umjetničkim izrazom na likovnoj sceni BiH.

"Ova umjetnička grupa veoma je značajna za istoriju umjetnosti ovih prostora, jer,  umjesto figuracije, tada prevlađujućeg likovnog izraza, uvodi apstrakciju kao novinu, zbog čega su bili hrabri u tim sedamdesetim godinama prošlog vijeka, iako je riječ o tada vrlo afirmisanim umjetnicima, sa već izgrađenim umjetničkim izrazom", istakla je ona.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić  napomenula je da je ovo prva izložba u Trebinju koja je prilagođena slijepim i slabovidim osobama, te je izrazila nadu da će i trebinjski muzej uskoro biti u prilici da dio svojih eksponata prezentuje na ovaj način, kako bi i osobama uskraćenim za vizuelni doživljaj svijeta omogućili da upoznaju dio kulturne baštine iz fundusa ustanove.

Prije Trebinja, projekat je predstavljen i u Tiflološkom muzeju u Zagrebu, Narodnom muzeju na Cetinju, Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, te u okviru internacionalnog festivala muzeja "Intermuzej 2018" u Moskvi. Izložba, koja je u četvrtak uveče otvorena u Trebinju, realizovana je pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture RS i grada Trebinja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije