Vizuelna umjetnost

Slikari izložbom obilježili punoljetstvo udruženja

Slikari izložbom obilježili punoljetstvo udruženja
Foto: N.N. | Slikari izložbom obilježili punoljetstvo udruženja

FOČA - U Centru za kulturu i informisanje u Foči otvorena je izložba 45 slika ovdašnjeg Udruženja likovnih umjetnika "Ton" povodom 18 godina njegovog postojanja.

Na izložbi, koja je otvorena sinoć, predstavljena su djela 13 autora - ulja na platnu, grafike, pasteli, crteži tušem i ikone.

Sekretar Udruženja "Ton" Radmil Kovačević rekao je da je izložba bogata različitim tehnikama i motivima, te da je interesantna za svakog posmatrača i može biti bliska svima.

"Svaki umjetnik traži svoj put i izraz tako da je izložba raznovrsna. Veoma je lijep osjećaj doživjeti punoljetstvo udruženja, jer znamo da je iza nas ostao trag koji pravi most između prošlosti i sadašnjosti", naveo je Kovačević.

Slikar Aleksandar Krunić, čije su slike "Manastir Ostrog", "Dama u noći" i jedan motiv mrtve prirode zastupljene u zajedničkoj postavci, istakao je da je punoljetstvo fočanskog udruženja izuzetno važan jubilej za ovu lokalnu zajednicu.

"Nadam se da će udruženje opstati dugi niz godina i da će imati sve više mladih slikara", dodao je Krunić, koji je oficir u Oružanim snagama BiH.

Predsjednik Udruženja "Ton" Brane Ikonić napomenuo je da udruženje trenutno okuplja više od 30 slikara.

"Imamo i članove iz okolnih opština i Srbije, ali i iz inostranstva, iz SAD, Kanade, Norveške i Rusije. Naš član je i predsjednik Srpskog instituta u Vašingtonu Danijela Sremac, koja se u Americi zalaže za srpsku tradiciju i kulturu", kaže Ikonić.

On je naglasio da su članovi ovog udruženja imali više od 50 izložbi, te da ih raduje najava načelnika opštine Foča Radisava Mašića da će dobiti gradsku galeriju.

Mašić je rekao na otvaranju izložbe da će jedan od najljepših fočanskih objekata prostor u Dubrovačkoj kući biti pretvoren u galeriju.

"Galeriju će popuniti slike naših umjetnika, čime ćemo oplemeniti grad još jednim kulturnim prostorom koji će biti na usluzi svim umjetnicima i ljubiteljima umjetnosti", naveo je Mašić.

Udruženje "Ton" dodijelilo je zahvalnice ustanovama i institucijama od kojih dobija podršku, a među njima su i načelnik opštine i Centar za kulturu i informisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije