Vizuelna umjetnost

"Slike" Miroslava Lazovića u Muzeju Kozare

"Slike" Miroslava Lazovića u Muzeju Kozare
Foto: Srna | "Slike" Miroslava Lazovića u Muzeju Kozare

Izložba slika likovnog umjetnika i univerzitetskog profesora iz Beograda Miroslava Lazovića otvorena je večeras u Muzeju Kozare.

Viši kustos Udruženja likovnih umjetnika Srbije Olivera Vukotić istakla je prilikom otvaranja izložbe da je Lazović primjer čovjeka koji je cijelim svojim bićem posvećen umjetnosti.

"On je svoju samostalnu izložbu imao kao gimnazijalac, tako da se od njegove rane mladosti pa do danas može pratiti kreativni potencijal koji se manifestuje u svim slikarskim disciplinama, jer on je jedan od retkih stvaralaca danas koji je ostavio na desetine murala i vitraža i slika i ovenčan je brojnim nagradama", navela je Vukotićeva.

Ona je naglasila da je slikarski opus Lazovića sublimacija tri momenta koja važe za svako umjetničko djelo, a to je da ono objedinjuje ličnost umjetnika, nasljeđe i faktore sredine.

Foto: Srna
Foto: Srna

"Sve to je Miroslav Lazović sintetizovao u svom delu i on se podjednakom snagom predaje svakom od svojih slika", rekla je Vukotićeva.

Direktor muzeja Zoran Radonjić rekao je da je slikarski izraz Miroslava Lazovića velikog raspona, od figuracije do apstrakcije, igra se sa bojama i stvara dobre i monumentalne slike.

Autor izložbe rekao je da se u zrelijim godinama nastoji posvetiti slikarstvu.

Foto: Srna
Foto: Srna

"Ovaj kraj je što se tiče umjetnosti rasadnik, mnoga slikarska imena potiču odavde i drago mi je da sam ovde mogao da se predstavim", rekao je Lazović.

Izložba pod nazivom "Slike" Miroslava Lazovića Prijedorčani mogu pogledati do 11. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije