Vizuelna umjetnost

Slike Nikole Milekića u "Galeriji 73"

Slike Nikole Milekića u "Galeriji 73"
Foto: Pixnio | Slike Nikole Milekića u "Galeriji 73"

Izložba slika "Kolateralna sreća" Nikola Milekić predstaviće u četvrtak 30. novembra u 19.00 časova u "Galeriji 73".

Rođen je 1991. godine u Beogradu, ovaj autor mlađe generacije, je osnovne i master studije završio na Fakultetu likovnih umjetnosti, u klasi profesora Dobrice Bisenića, a ove godine je i doktorirao na slikarskom odsjeku, na temu "Okupljanje rasutih - Simbolika trpeze kao refleksija mesta društvenosti / izložba slika" pod mentorstvom profesora Gorana Jovića.

"Ideja sreće često se posmatra sa dve pozicije - pozicije prošlosti ili budućnosti. Ona može biti deo setnog prisećanja idealizovane prošlosti" piše autor u tekstu koji prati postavku.

Dodaje:

"S druge strane ona može biti cilj koji večno izmiče, kao nešto što tek treba dočekati. U oba slučaja ona je čoveku, u ovom trenutku - sada, nedostupna. Savremeni čovek u toj paradoksalnoj situaciji za srećom neprekidno traga, i razvija raskošne, često izmaštane predstave o tome kako treba da izgleda, a nikad je ne dostiže, niti uživa u njoj. Pri takvoj percepciji, čovek zanemaruje sadašnjost kao mogući domen u okviru kojeg sreća može da se desi ili obitava. Upravo time se bave slikarski radovi - reaktuelizacijom sadašnjosti i njenim ponovnim osvešćivanjem, kao jednog aktivnog prebivališta, a ne puke stanice."

Izložba će trajati do 12. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije