Vizuelna umjetnost

Soraja Ćehić kreirala scenografiju za spot poznate grupe "Maneskin"

Soraja Ćehić kreirala scenografiju za spot poznate grupe "Maneskin"
Foto: Edvin Kalić | Soraja Ćehić kreirala scenografiju za spot poznate grupe "Maneskin"

Soraja Ćehić, bosanskohercegovačka art direktorica i set dizajnerka, koja živi i radi u Rimu, kreirala je scenografiju za novi spot italijanske grupe "Maneskin" - pobjednici ovogodišnje "Evrovizije" početkom ovog mjeseca predstavili su pjesmu "Mammaamia", a u srijedu je objavljen video-zapis koji prati riječi pjesme.

Ćehićeva u razgovoru za "Nezavisne" kazuje da je poziv za snimanje spota dobila od Produkcijske kuće "Think/Cattleya", čiji su je predstavnici kontaktirali putem njene internet stranice www.sorajacehic.com

"Sama ideja za realizaciju spota je odgovorno raspoređena na više sudionika realizacije, čiji se zajednički rad sjedinjuje u krajnji rezultat nadanog i nenadanog napora svih tih intelekata",  istakla je Ćehićeva za naš list.

Navodi da su članovi benda imali glavnu riječ i potpunu slobodu u artističkom izražavanju te da su zajedno s kreativnom direktoricom Aurorom Mani i režiserskom Rei Nadal došli na story board za spot, koji je realizovala talentovana direktorica fotografije Lorena Pages.

Objašnjava da je dobila potpunu slobodu i povjerenje da će scenografija pratiti nit te vizije: "I zaista sam se osjećala kao da sam dobila priliku da dizajniram izgled scenografije za jedan Tarantinov film."

Ćehićeva kazuje i da je lijepo vidjeti da mladi ljudi iz sastava "Maneskin" imaju svoj glas i stav o tome šta žele i šta ne žele.

"Puni su ideja i zaista im je stalo da ostanu dosljedni svojoj viziji. Nisu marionete industrije i to je jako rijetko i lijepo vidjeti, pogotovo kod tako mladih ljudi", navela je Ćehićeva, koja se iz Bosne i Hercegovine preselila u Italiju 2018. godine, gdje je započela karijeru scenografa.

Njena strast prema dizajniranju nekonvencionalnih prostora došla je od preplitanja dvije dominantne discipline u njenom životu - arhitekture i performansa.

Počela je u arhitekturi, magistrirajući na redizajniranju Narodnog pozorišta Mostar u prvom pokušaju da spoji te dvije grane, a zatim je prešla s arhitekture na modu, da bi se potpuno posvetila apstraktnim načinima stvaranja prostora. Od tada je radila na kampanjama za kuće "Gucci", "Valentino", "Versace", "Armani", "Chanel", "Margiela", "Miu Miu", "Prada", te sarađivala sa svjetski poznatim fotografima, ali i velikim imenima iz svijeta mode, poput Kendal Džener, Adrijane Lime i Điđi Hadid.

Njen studijski put, kao i rad na različitim projektima zasnovanim na pozorištu i umjetnosti, dao joj je dodatnu priliku da se bavi svojim interesima za dizajn enterijera, pokret, scenografiju, modu, pozorište, film, kao i da razvije svoj pristup, stav i vještine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije