Vizuelna umjetnost

Španskom muzeju odobreno da zadrži sliku Kamija Pisaroa

Španskom muzeju odobreno da zadrži sliku Kamija Pisaroa
Foto: Ilustracija | Španskom muzeju odobreno da zadrži sliku Kamija Pisaroa

​Američki sud odobrio je muzeju u Madridu da zadrži sliku francuskog slikara Kamija Pisaroa koju su nacisti uzeli od jedne Jevrejke 1939. godine, prenela je danas britanska televizijska mreža BBC.

Muzej Tisen-Bornemisa (Thyssen-Bornemisza) u Madridu 14 godine se sudski bori u SAD sa porodicom Lili Kasirer da zadrži sliku impresionističkog umjetnika.

Lili Kasirer je bila primorana da nacistima da sliku kako bi bila slobodna, dok je pokušavala da pobjegne iz Njemačke neposredno pred početak Drugog svjetskog rata.

Sud u američkoj saveznoj državi Kaliforniji naveo je da slika zakonski pripada muzeju koji je kupilo djelo 1993. godine.

Prema španskom zakonu, ako kolekcionar ili muzej ne znaju da je umjeničko djelo ranije bilo ukradeno, onda ima zakonsko pravo da to djelo zadrži.

Međutim, kalifornijski sud je kritikovao Španiju što se nije pridržavala Vašingtonskog dogovora o umjetničkim djelima koji su konfiskovali nacisti. Prema tom dogovoru, sva ukradena djela treba da se vrate prvobitnim vlasnicima ili njihovim potomcima.

Ukupno 44 zemlje, među kojima i Španija, potpisale su 1998. godine taj međunarodni dogovor.

Porodica Lili Kasirer može da uloži žalbu na presudu, naveo je BBC i dodao da je u pitanju slika "Ulica Sent-Onore jedno posle podne" Kamija Pisaroa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije