Vizuelna umjetnost

Spriječiti falsifikovanje istorije

Spriječiti falsifikovanje istorije
Foto: N.N. | Spriječiti falsifikovanje istorije

BANJALUKA - Izložba istoriografske arhivske građe pod nazivom "Početak Drugog svjetskog rata" otvorena je danas u holu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u Banjaluci. Rukovodilac Ruskog centra "Ruski mir" u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Srpske Natalija Milaković rekla je da je predstavljena arhivska građa iz ruskih arhiva.

Ona je istakla da je riječ o prepiskama uoči početka Drugog svjetskog rata i dodala da je ova izložba prvi put postavljena u avgustu u Moskvi te da je već bila u Republici Srpskoj - u Tesliću i Stanarima.

Milakovićeva je naglasila da su neki od dokumenata prvi put dostupni javnosti.

Ona je rekla da je na izložbi prikazan samo dio od pedesetak dokumenata, uglavnom prepiske sovjetskih i njemačkih diplomata na njemačkom i ruskom jeziku. Postavka će, prema riječima Milakovićeve, u holu NUB RS biti u naredne dvije sedmice.

Treći sekretar Ambasade Ruske Federacije u BiH Lilija Sabirova navela je da je riječ samo o dijelu izložbe, dok se cijela postavka može pogledati u knjizi "1939. početak Drugog svjetskog rata", koja je takođe izložena.

"Riječ je o arhivskoj dokumentaciji. To su verbalne note između naših ambasadora u Francuskoj, Njemačkoj, Engleskoj i evropskim zemljama. Tu su različiti telegrami, pisma naših diplomata, evropskih političara, Staljina i nekih američkih političara", rekla je Sabirova.

Ona je naglasila da je cilj izložbe i sprečavanje pokušaja falsifikovanja istorije, kojih je danas mnogo.

"Sada je moderno razotkriti Josifa Staljina i optužiti Sovjetski Savez za početak rata. Navodno ga je on počeo, pa čak neke države traže i materijalnu odštetu, a svi znamo da nije bilo tako i da je Sovjetski Savez dao najznačajniji doprinos u borbi protiv fašizma", rekla je Sabirova.

Ona kaže da izložba prikazuje da je Versajski sporazum bio glavni krivac Drugog svjetskog rata, pošto su Nijemci bili poniženi tim sporazumom.

"Upravo zbog toga počeo je da raste fašizam i ekstremizam u Njemačkoj, kao i želja za osvetom", rekla je Sabirova. Otvaranju izložbe prisustvovali su i studenti Banjalučkog univerziteta, a Sabirova je izrazila nadu da će im ova izložba biti interesantna, jer kao budući istoričari treba da vide arhivske dokumente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije