Vizuelna umjetnost

Stefan Lukić otvorio izložbu "Prvi krug u Barseloni - Tramvaj zvani želja"

Stefan Lukić otvorio izložbu "Prvi krug u Barseloni - Tramvaj zvani želja"
Foto: N.N. | Stefan Lukić otvorio izložbu "Prvi krug u Barseloni - Tramvaj zvani želja"

Mladi srpski umjetnik Stefan Lukić otvorio je izložbu "Prvi krug u Barseloni - Tramvaj zvani želja" u Barseloni, gdje je tokom juna boravio na rezidencijalnom programu u umjetničkom prostoru "Homesešion".

Riječ je o svojevrsnom omažu čuvenom arhitekti Antoniju Gaudiju. Kako je objašnjeno u opisu izložbe, Lukić filmski vodi kroz dio Barselone trčeći prvi u trilogiji krugova "Pobjeda (ni)je umjetnost", a trka je započela 10. juna, na dan kada je preminuo Gaudi.

"Lukićev 'Tramvaj zvani želja' počinje guranjem pešaka u tesnac jedne barselonske ulice; izražena želja ka pohodima, prohodima i otvaranjima, crno-bele izrade, na srpskom jeziku i 'pečatirana' zelenim otiskom 'Pobeda (ni)je umetnost' sabijala je nelagodu onih koji su se u njenom okruženju zatekli u jedan jedini metar, u urbani džep, u zapećak uličnog ugla", navela je kustoskinja Ana Knežević, dodajući da se u tom istiskivanju uobičajenog barselonskog ritma krije polisemija umjetničkog postupka. Prvi krug kao spomen na Gaudija, dodala je Kneževićeva, Lukić je istrčao na kružnom toku metro stanice Marina, bilježeći kretanje na GPS mapi.

"Kružna trka koja se naziva 'Tramvaj zvani želja' jeste trka ispred tramvaja; trčanje, čikanje, zadevanje, predvođenje tog prevoznog sredstva nestabilne brzine. Provokativna humoreska koja aludira i na trku s vozom u 'Lajanju na zvezde', izvedenu u žudnji za pobedom i ciljem, od kojih je osvojen jedino, ali vrlo poučno - samo put", istakla je Ana Knežević, podsetivši da je Gaudi svoj život završio pod tramvajem, ne završivši čuvenu Sagradu Familiju, koja je još u nastanku.

Kroz Lukićev izazov, nastavlja kustoskinja, planski osujećenu pobjedu tramvaja, sjećamo se veličine i lucidnosti Gaudijeve arhitekture i njegove umjetničke posvećenosti radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije