Vizuelna umjetnost

"Ste­ri­ji­no po­zor­je": Odsustvo kvaliteta ili umiješanost politike?

"Ste­ri­ji­no po­zor­je": Odsustvo kvaliteta ili umiješanost politike?
"Ste­ri­ji­no po­zor­je": Odsustvo kvaliteta ili umiješanost politike?

BA­NJA­LU­KA - Za­vršni­ca 62. iz­da­nja "Ste­ri­ji­nog po­zor­ja", po­zo­ri­šnog fes­ti­va­la ko­ji va­ži za naj­pres­ti­žni­ji ta­kve vrste na pros­to­ru biv­še Ju­go­sla­vi­je, a ko­ji je ove go­di­ne u No­vom Sa­du tra­ja­o od 26. ma­ja do 3. ju­na, po­di­gla je ve­li­ku bu­ru u srpskoj ja­vnos­ti.

Vje­tar ko­ji po­di­že pra­ši­nu u Srbi­ji po­slje­dnjih da­na pro­ši­rio se i na re­gi­on, da bi­smo na kra­ju do­šli do to­ga da su glum­ci ja­vno po­če­li vra­ća­ti, te­škim tru­dom i za­la­ga­njem, u pro­šlos­ti ste­če­ne Ste­ri­ji­ne na­gra­de. Ra­zlo­ga za ta­ko ne­što, ka­ko su na­vo­di­li u obra­zlo­že­nji­ma, je pu­no. No, is­pri­čaj­mo pri­ču ispo­čet­ka, odno­sno kra­ja ovo­go­diš­njeg "Ste­ri­ji­nog po­zor­ja". Ži­ri, ko­ji su či­ni­li pred­sje­dnik Pre­drag - Mi­ki Ma­noj­lo­vić i čla­no­vi Isi­do­ra Že­be­ljan, Emi­na Elor, Ni­ki­ta Mi­li­vo­je­vić i Ale­ksan­dar Po­pov­ski, prvi put u is­to­ri­ji ču­ve­nog po­zo­ri­šnog fe­sti­va­la odlu­čio je da na­gra­du do­dije­li svi­ma, odno­sno ni­kome. Po­jaš­nje­nje no­vo­nas­ta­le za­vrzla­me gla­si­lo bi: na­gra­du zbog ma­njka kva­li­te­ta ni­su do­bi­li ni­ti je­dna pred­sta­va, ni­ti je­dan re­ži­ser, glu­mac, sce­no­graf, ne­go svi ko­ji su na "Po­zor­ju" učes­tvo­va­li kao akte­ri ili kao pu­bli­ka.

"Ho­će­mo li da­va­ti i na­gra­đi­va­ti osre­dnjost, ho­će­mo li na­gra­đi­va­ti za­la­ga­nje, hra­bri­ti, ili će­mo pos­ta­vi­ti neka pi­ta­nja. Ku­da, gde je kul­tu­ra da­nas, gde je po­zo­ri­šte da­nas i ka­kav je odnos drža­ve pre­ma na­šim stru­ktu­ra­ma? To je smi­sao na­še odlu­ke. Vi to, na­ra­vno, nis­te shva­ti­li, shva­ti­li ste li­čno", bi­la je rea­kci­ja Mi­ki­ja Ma­noj­lo­vi­ća na zvi­ždu­ke pu­bli­ke, na­kon če­ga su zvi­ždu­ci pos­ta­ja­li sve ja­či. Ne­za­do­volj­stvo na­kon ovo­ga do­bi­ja ve­oma ši­ro­ke raz­mje­re, jer je pu­bli­ka kao naj­vre­dni­ju pred­sta­vu ocije­ni­la "Na Dri­ni ću­pri­ju", za ko­ju adap­ta­ci­ju i re­ži­ju po­tpi­su­je Ko­kan Mla­de­no­vić, otvo­re­ni pro­ti­vnik vla­da­ju­ćeg re­ži­ma u Srbi­ji. Da je, ina­če, je­dno­gla­sna odlu­ka ži­ri­ja u di­rek­tnoj ve­zi s po­li­ti­kom, miš­lje­nje je ko­je di­je­li ve­ći­na kul­tur­nih po­sle­ni­ka u Srbi­ji. Me­đu prvi­ma ogla­sio se Ra­do­ja Ču­pić, glu­mac Srpskog na­ro­dnog po­zo­ri­šta i je­dan od pro­ta­go­nis­ta pred­sta­ve "Na Dri­ni ću­pri­ja". 

"Moj uva­že­ni ko­le­ga Mi­ki Ma­noj­lo­vić je u vrlo do­brim odno­si­ma s pred­se­dni­kom Srbi­je. Ja­vno mu je za­hva­lji­vao na te­le­vi­zi­ji za no­vac ko­ji mu je do­de­ljen za nje­go­ve pro­je­kte. Ne­ka­ko sam sklon da po­su­mnjam da je bi­lo na­me­re u odno­su na Ko­ka­na Mla­de­no­vi­ća", ka­zao je Ču­pić.

Is­ta­knu­ti dram­ski pi­sac Du­šan Ko­va­če­vić izja­vio je da čak ni­ti je­dnog čla­na ži­ri­ja ni­je vi­dio u sa­li na je­dnoj od de­vet te­kmi­čar­skih pred­sta­va.  Ra­di se o ko­ma­du "Hi­pno­za je­dne lju­ba­vi", za ko­ji po­tpi­su­je sce­na­rio i re­ži­ju.

"Da li oni pra­te pred­sta­ve te­le­pat­ski ili ima­ju in­for­ma­ci­je ka­kva je ko­ja pred­sta­va pa ne mo­ra­ju da gle­da­ju - ne znam, ali ja ni­sam vi­deo ni­ko­ga od njih. Uz du­žno izvi­nje­nje ako je ne­ko od njih bio ta­mo mas­ki­ran, pa ga ni­sam pre­po­znao. Do­ne­ti odlu­ke, a da ne gle­daš pred­sta­vu je ma­lo, što bi se re­klo, ne­obi­čno", na­gla­sio je Ko­va­če­vić do­da­ju­ći da bi i sa­mog Ste­ri­ju zbog ovog bio blam, te da je ži­ri svo­jom odlu­kom po­ni­zio ka­ko auto­re pred­sta­va, ta­ko i se­le­kto­ra i di­re­kto­ra "Ste­ri­ji­nog po­zor­ja" Mi­ro­sla­va Ra­do­nji­ća. Ču­va­ju­ći in­te­gri­tet in­sti­tu­ci­je, Ra­do­njić ni­je že­lio da ko­men­ta­ri­še odlu­ku ži­ri­ja.

"Čla­no­vi ži­ri­ja svo­jim ime­nom i pre­zi­me­nom, ume­tni­čkim i mo­ral­nim di­gni­te­tom sto­je iza ova­kve odlu­ke i na­dam se da će ume­ti va­lja­no da je obra­zlo­že. 'Ste­ri­ji­no po­zor­je' će i na­da­lje nas­to­ja­ti da afir­mi­še i pro­mo­vi­še do­ma­ćeg dram­skog auto­ra i po­zo­ri­šnu ume­tnost", ri­je­či su Ra­do­nji­ća, a pred­sje­dnik ži­ri­ja Mi­ki Ma­noj­lo­vić je po­ku­šao upra­vo to, da obra­zlo­ži odlu­ku i obja­sni ka­ko je neo­prav­da­no izvi­ždan. Od­go­va­ra­ju­ći na na­pa­de ko­le­ga, no­vi­na­ra i pu­bli­ke, po­zna­ti glu­mac je ka­zao da odlu­ka ži­ri­ja ni­je ni u ka­kvoj ve­zi s pred­sta­vom "Na Dri­ni ću­pri­ja" ni­ti s Ko­ka­nom Mla­de­no­vi­ćem. Ina­če, pred­sta­va je, osim na­gra­de pu­bli­ke, do­bi­la i na­gra­du Udru­že­nja po­zo­ri­šnih kri­ti­ča­ra i tea­tro­lo­ga Srbi­je, te na­gra­du no­vo­sad­skog lis­ta "Dne­vnik". To oči­gle­dno ni­je bi­lo do­vo­ljno i za Ste­ri­ji­nu na­gra­du.

"'Ste­ri­ji­no po­zor­je' pro­pa­da iz go­di­ne u go­di­nu, a ove go­di­ne još vi­še i du­blje ne­go dosa­d, za­to što je pro­me­ni­lo for­mat. Mi kao ži­ri ne­ma­mo pra­vo o to­me da go­vo­ri­mo, ali kao po­je­din­ci ima­mo. Pro­me­nom for­ma­ta, is­klju­či­vog fo­ku­si­ra­nja na ta­kmi­čar­ski deo i na ne­op­ho­dni do­ma­ći tek­st, iz­gu­bio se kva­li­tet", re­kao je Ma­noj­lo­vić, a odlu­ka ži­ri­ja ko­jim je pred­sje­da­vao ima za po­slje­di­cu i to da se glu­mac Go­ran Šuš­ljik odre­kao dvi­je Ste­ri­ji­ne na­gra­de, ko­ji­ma je za glu­ma­čko os­tva­re­nje na­gra­đen 1995. i 2005. go­di­ne. Šuš­ljik je izja­vio da na­gra­de vra­ća ži­ri­ju, po­što su i one do­bi­je­ne u vri­je­me ko­je ni­je bi­lo na­klo­nje­no umje­tnos­ti, dok je dram­ska spi­sa­te­lji­ca Mi­nja Bo­go­vac u otvo­re­nom pi­smu iro­ni­čno za­ža­li­la što se zbog fi­na­nsij­skih ra­zlo­ga ni­je na­šla u pu­bli­ci ovo­go­diš­njeg "Po­zor­ja", da ko­na­čno i ona do­bi­je to­li­ko že­lje­nu Ste­ri­ji­nu na­gra­du.

"Da sam zna­la da će pu­bli­ka do­bi­ti na­gra­de, po­zaj­mi­la bih! Po­ju­ri­la bih ne­ke du­žni­ke! Da­li bi mi pri­ja­te­lji, ko­ji zna­ju ko­li­ko mi ovo zna­či! I za­to, mo­lim da u ovoj iz­gre­dnoj si­tu­aci­ji i ja bu­dem ne­ka vrsta iz­gre­da, te da mi 'Ste­ri­ji­no po­zor­je' do­de­li Spe­ci­jal­nu Spe­ci­jal­nu na­gra­du - ko­ja je po zna­ča­ju is­ta kao i Spe­ci­jal­na na­gra­da do­de­lje­na pu­bli­ci. Ja to za­slu­žu­jem", na­ve­la je Bo­go­včeva.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije