Vizuelna umjetnost

"Street Arts Festival Mostar", grad dobija nove boje na ulicama

"Street Arts Festival Mostar", grad dobija nove boje na ulicama
Foto: N.N. | "Street Arts Festival Mostar", grad dobija nove boje na ulicama

Međunarodni "Street Arts Festival Mostar" ovog ljeta obilježava deset godina postojanja, a u predstojećem periodu će biti domaćin umjetnicima iz Amerike, Argentine, Španije, Italije, Ekvadora, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Deseta godina festivala započela je aktivnostima još početkom ljeta, pa su tri renomirana umjetnika već dala svoj doprinos festivalu. Pored umjetničkih rezidencija Nikole Korija, NeSpoon i TKV, organizovane su i dvije radionice za mlade, kako bi im i na taj način približili umjetničku kulturu, pa je tokom juna održana "Grafiti radionica", koju je vodila "STF Crew" ekipa iz Sarajeva, a u julu je održana "Skate park radionica", koju su vodile arhitektice iz "ForA" udruženja, na kojoj je izrađen idejni projekat skate parka u Mostaru.

Na trodnevnom edukativnom i kreativnom druženju učestvovali su mladi od 15 do 25 godina, koji su uz inspirativne mentore učili o počecima i postojećim pravilima grafiti kulture te uz praktični rad uvježbavali nove vještine koristeći sprejeve i stvarajući zajednički grafit s porukom "Save the Future". Sve edukacije i umjetničke rezidencije bile su ujedno uvertira u nadolazeći 10. "Street Arts Festival Mostar".

"Ono što je mene fasciniralo jeste da svi učesnici imaju toliki elan i želju da uče i da pokušaju da se ne plaše greške. Mislim da će dio njih izrasti, ako ne u grafiti crtače, sigurno će biti ljudi kojima je ova (ulična) kultura bliža", kazao je tada Paatuu, jedan od STF Crew mentora.

Lijepi grad na Neretvi će ulaskom u septembar postati otvorena pozornica fantastičnih umjetničkih intervencija i programa koji Mostar čine prepoznatljivim mjestom u street art zajednici širom svijeta. Ovaj umjetnički pokret koji su mladi aktivisti, umjetnici i kulturni radnici pokrenuli 2012. godine, tokom deset godina izrastao je u ambiciozan projekat koji unapređuje urbanu kulturu.

"Ostvarena je najvažnija ambicija, a to je da se živa i progresivna umjetnost servira u život grada. Ove godine festival će potvrditi svoj interdisciplinarni i internacionalni karakter te ponuditi novu perspektivu doživljaja grada, gdje će biti oslikano 12 novih murala i niz manjih grafiterskih intervencija. Takođe, biće upriličeno i prvo performerno izvođenje 3D mapinga Starog mosta, kojim će se festival početi i nastaviti baviti multimedijalnom produkcijom", poručili su organizatori. Program festivala planirano je da traje od 3. do 13. septembra, a mostarske ulice će u tom periodu još jednom dobiti novi izgled ukrašen šarolikim bojama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije