Vizuelna umjetnost

Strip ovjekovječen poštanskom markicom

Strip ovjekovječen poštanskom markicom
Foto: Jelena Đurđević | Strip ovjekovječen poštanskom markicom

Pošte Srpske su u saradnji s Udruženjem strip-crtača "Deveta dimenzija" predstavili novu poštansku marku i na taj način odali priznanje autorima i obožavaocima strip-umjetnosti, koji godinama unazad promovišu devetu umjetnost u Republici Srpskoj.

Ovom aktivnošću danas je počeo program 1. međunarodnog salona stripa u Banjaluci.

Izvršni direktor za Informaciono-komunikacione tehnologije, razvoj, prodaju i marketing "Pošta Srpske" Zoran Protić istakao je da je nova poštanska marka štampana u 10.000 primjeraka te da je njena nominalna vrijednost 0,90 KM.

"Ono što znamo je da je poštanska marka tradicionalno obilježje svih pošta. I 'Pošte Srpske' se trude da svojim programom obilježavaju važne kulturne, istorijske i sportske događaje, kao i sve važne datume", rekao je Protić.

On je dodao da poštanske marke putuju na sve krajeve svijeta te da su one svojevrsni ambasadori zemalja iz kojih dolaze. 

"Ova marka predstavlja jedan put pisma. Svi znamo da poštari dnevno prelaze i po 15 kilometara i da rade u svim vremenskim uslovima te su i oni na neki način superheroji", istakao je Protić.

Zoran Pejić, predsjednik Udruženja "Deveta dimenzija", koje je organizator Salona stripa, napominje da je ova markica djelo proslavljenog autora Alekse Gajića.

"Autora ove markice publika je upoznala kroz video-spot benda S.A.R.S. za pjesmu 'Buđav lebac'. Pored toga, Aleksa je veoma uspješan strip-crtač i objavio je preko 10 strip-albuma, a sarađuje i sa domaćim autorima na raznim strip-serijalima", istakao je Pejić.

Napomenuo je da je za dizajn markice zaslužan sam autor, koji je radio po smjernicama "Devete dimenzije".

"Prikazao je šta se dešava s pismom od početka do kraja - od pisca koji piše pismo pa sve do primaoca koji ga čita", rekao je Pejić.

On je ovom prilikom pozvao sve sugrađane na Međunarodni salon stripa, koji je svečano trebalo da bude otvoren sinoć u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

"Imaćemo goste iz Francuske, Italije i Srbije, a gostovaće i strip-škole koje djeluju na ovim prostorima. Takođe, biće upriličena i izložba stripova 'Alan Ford', koja se organizuje u saradnji s Ambasadom Italije", rekao je Pejić.

Pojasnio je da će u sklopu festivala biti održane i radionice stripa za sve uzraste.

Pored radionica, posjetiocima će biti predstavljeni izdavači iz svih krajeva biviše Jugoslavije, a biće organizovana i prodaja strip-izdanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije