Vizuelna umjetnost

Strip - revolucija u srcu Banjaluke

Strip - revolucija u srcu Banjaluke
Foto: N.N. | Strip - revolucija u srcu Banjaluke

BANJALUKA - Prvi Međunarodni salon stripa "Deveta dimenzija", u organizaciji istoimenog udruženja strip-autora i obožavalaca stripa iz Republike Srpske, na radost ljubitelja devete umjetnosti biće održan od 12. do 14. oktobra u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

Organizacija prvog salona stripa, navode iz "Devete dimenzije", kruna je dosadašnjeg rada Udruženja, te prilika za promociju stripa široj javnosti. Ujedno, to je i šansa ljubiteljima ove vrste umjetnosti da upoznaju vrhunske autore iz svijeta, koji će tokom trajanja salona boraviti u Banjaluci.

"Prvo izdanje Salona stripa posjetiocima će ponuditi brojne sadržaje, koji će početi i prije 12. oktobra, promocijom prigodne poštanske marke na temu stripa. Pored toga, planirana je postavka osam izložbi, sa više od 500 stranica stripa, te promocije brojnih strip-izdanja. Ono što posebno izdvajamo su strip-radionice i strip-škola. Namjera je da okupimo što više polaznika, od sedam do 77 godina. Radionice i materijal su besplatni", saopštili su iz "Devete dimenzije", posebno naglašavajući da se značaj ove manifestacije ogleda u vrhunskim autorima koji će biti gosti salona. Kako kažu organizatori, u saradnji s Ambasadom Italije planirana je čak i promocija legendarnog strip-serijala "Alan Ford", koju će pratiti izložba originalnih tabli ovog kultnog stripa.

"Ugostićemo i francuskog strip-autora Orelijena Fernadeza, koji će predstaviti svoje radove, ali i učestvovati u ovoj školi. Banjalučki salon predstaviće i poznatog autora Sašu Jovanovića Fafnera, koji je objavio osam albuma za francusko tržište. Planirana je i izložba radova Milorada Vicanovića Maze, koji je do sada objavio 30 albuma u Francuskoj", ističu organizatori, podsjećajući da je "Deveta dimenzija" Vicanoviću uspjela da objavi osam albuma na srpskom jeziku.

Posjetioci banjalučkog salona imaće priliku da vide i izložbu čuvenog strip-crtača Željka Paheka, te izložbu i promociju Saše Rakezića Zografa.

"U planu ovogodišnjeg salona je i predstavljanje izdanja 'Devete dimenzije', kao i strip-škole koja djeluje na prostoru Prnjavora, Srpca i Dervente u organizaciji Zdravka Kneževića Kneza i njihovog strip-časopisa 'Kunova'", najavljuju šarolik program organizatori salona, čiji će se posjetioci upoznati i s radom dvije izdavačke kuće iz regiona: "Komiko" i "Besna kobila", te sa radom antikvarnice "Ramajana", koja predstavlja nešto suprotno stripu. Takođe, ovo će biti i prilika da kupe i neki od brojnih stripova u ponudi striparnice "Tarantula" iz Mostara.

"Jovan Gvero iz Novog Sada banjalučkoj publici predstaviće festival 'Novosadski strip vikend', koji se održava već 12 godina. Takođe, gosti će biti i naši prijatelji maketari iz Banjaluke, koji će promovisati svoje radove", dodaju iz "Devete dimenzije". Svakako, publici će biti predstavljene i "Stripovijetke" koje je ove godine "Deveta dimenzija" objavila u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske, gdje su prvi put u istoriji junaci Petra Kočića predstavljeni u stripu.

Pored već najavljenih izložbenih postavki radova gostiju, u Kamenoj kući biće priređena i izložba radova polaznika strip-škole "Kunova", koja djeluje u Prnjavoru, Srpcu i Derventi, te Treća izložba stripa Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije