Vizuelna umjetnost

Stručna vođenja kroz izložbe Borjane Mrđe i Igora Bošnjaka u MSU RS

Stručna vođenja kroz izložbe Borjane Mrđe i Igora Bošnjaka u MSU RS
Foto: Nemanja Mićević | Stručna vođenja kroz izložbe Borjane Mrđe i Igora Bošnjaka u MSU RS

BANJALUKA - U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS), večeras od 20 časova biće održano stručno vođenje kroz izložbe "Dekorativna sopstva" umjetnice Borjane Mrđa i "Budućnost se ponavlja više nego istorija" umjetnika Igora Bošnjaka.

"Izložba 'Dekorativna sopstva' predstavljena je u mediju crteža, slika, slika-objekata i video instalacije u okviru kojih Mrđa preispituje odjevni proces odvajanja od samog tijela, povezujući mitološke konstrukcije i porodičnu istoriju sa trenutnim okolnostima u kojima haljina postaje dekorativna površina otvorena za različite upise i kodove. Koje su polazne tačke ovog umjetničkog projekta i na koji način je porodično nasljeđe i porodična istorija uticala na realizaciju ove izložbe, publici će otkriti umjetnica Borjana Mrđa u razgovoru sa kustoskinjom izložbe Lanom Pavlović, višom kustoskinjom MSU RS", navodi se u saopštenju ove kulturne institucije.

Mladen Banjac, viši kustos MSU RS i kustos izložbe "Budućnost se ponavlja više nego istorija" u okviru stručnog vođenja publici će približiti Bošnjakov umjetnički projekat koji na novi način interpretira pitanje socijalističkog spomeničkog nasljeđa. Izložba je rezultat umjetnikovog višegodišnjeg istraživanja prikazana kroz seriju video radova, printova i arhivskih instalacija inspirisanih prije svega spomeničkim nasljeđem iz doba SFR Jugoslavije naročito spomenicima na Kozari i Sutjesci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije