Vizuelna umjetnost

Stručnjaci iz "Louvrea" iznenađeni stanjem u Zemaljskom muzeju BiH

Stručnjaci iz "Louvrea" iznenađeni stanjem u Zemaljskom muzeju BiH
Foto: Ilustracija | Stručnjaci iz "Louvrea" iznenađeni stanjem u Zemaljskom muzeju BiH

SARAJEVO - Zemaljski muzej BiH i čuveni muzej "Louvre" ozvaničili su u petak u Sarajevu saradnju u okviru koje će "Louvre" pružiti ekspertizu u oblasti upravljanja inventarom, očuvanja i zaštite depoa te razvoja vlastitih resursa.

Članica Savjeta u muzeju "Louvre" Sofi Kamerer kazala je da će se prvenstveno raditi na utvrđivanju metodologije, a iskoristiće iskustvo koje su stekli radeći sa 2.000 muzeja u Francuskoj.

Naglasila je da će se njihova saradnja realizovati u objedinjavanju restauracije i konzervacije, koja se već radi u Zemaljskom muzeju BiH, ali zasebno po sektorima, kao i u formiranju jedinstvene baze podataka, na čemu Zemaljski muzej BiH, takođe, već radi.

"Kad sve te podatke objedinimo, bolje ćemo moći razmisliti o daljoj viziji tog muzeja", kazala je ona. Dodala je da će utiske i planove prenijeti menadžmentu "Louvra", a saradnja bi mogla početi narednih mjeseci ili najkasnije početkom naredne godine.

Kamererova i njene kolege koji, uz podršku francuske ambasade u BiH i UNESCOa, borave u Sarajevu, zadivljeni su rezultatima koje Zemaljski muzej BiH postiže s malo novca, a istakla je energiju, entuzijazam i predanost radu menadžmenta i osoblja koji su tu instituciju kulture doveli na nivo međunarodnih standarda.

Guillaume Rousson, ambasador Francuske u BiH, istakao je potencijale oba muzeja, kao i veličanstvene arhitektonske okvire u kojima se nalaze i u kojima čuvaju (i publici nude) bogate zbirke istinskog kulturnog nasljeđa. Zadovoljan je zbog saradnje "Louvra" i Zemaljskog muzeja BiH i naglašava da će ih francuska ambasada u tome i dalje podržavati.

I direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić zadovoljan je zbog saradnje, a susret sa članovima delegacije "Louvra" okarakterisao je i kao priliku da potvrde mišljenja i drugih stručnjaka da su, usprkos okolnostima u kojima rade, zbirke u Zemaljskom muzeju BiH u dobrom stanju. Nastoje ga, kaže, dodatno poboljšati, zbog čega je saradnja sa stručnjacima iz "Louvra" posebno važna.

Francuska ambasada je, osim ove značajne saradnje, angažovana i na projektu podrške Zemaljskom muzeju BiH "Hagada, bliža vama". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije