Vizuelna umjetnost

Studentkinje iz Banjaluke briljirale u Crnoj Gori

Studentkinje iz Banjaluke briljirale u Crnoj Gori
Foto: N.N. | Studentkinje iz Banjaluke briljirale na FLUID dizajn forumu

BANJALUKA - Na regionalnom FLUID dizajn forumu održanom na Cetinju od tri dodijeljene nagrade dvije su pripale Katarini Đaković, studentkinji četvrte godine, i Niki Romanić, studentkinji treće godine Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci (AU UNIBL), sa smjera Grafički dizajn.

FLUID dizajn forum, koji organizuje Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje i Narodni muzej Crne Gore, jedna je od najznačajnijih manifestacija grafičkog dizajna na kojoj mogu da učestvuju studenti iz zemalja regiona, a pored takmičarskog dijela na forumu se održava niz radionica i predavanja.

Ove godine su na forum pristigla 254 plakata, od kojih je za završnu izložbu selektovano 39 radova od 36 autora iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije, a tema ovogodišnjeg foruma bila je "Održivi optimizam".

"Nagrade i priznanja od velikog su značaja za mlade umjetnike. Motivišu ih da nastave raditi dalje i da usavršavaju svoje vještine i sposobnosti. Takođe, imaju priliku da stiču nova poznanstva i da predstave svoj rad široj publici", rekla je za "Nezavisne" Nika Romanić.

Nika Romanić/FOTO Amina Alić
Nika Romanić/FOTO Amina Alić

Katarina Đaković za naš list kazuje da su nagrade za mlade umjetnike veoma značajne. "Međutim, smatram da su na ovakvim manifestacijama mnogo važniji druženje i upoznavanje drugih umjetnika koji su iz iste ili slične sfere umjetnosti i zapravo samo naše druženje i iskustvo koje odatle nosimo te koje nas podstiče na dalje stvaranje", dodala je Đakovićeva.

Osim pomenutih studentkinja, u užu selekciju autora za izložbu ušli su još radovi studenata AU UNIBL Azre Kurtović, Anđele Savić, Marka Tomića i Miloša Višića.

"Dok sam pisala primijetila sam da držim hemijsku koju svakodnevno koristim kao sredstvo svog izražaja. Ona je alatka koja je često zanemarena, ali koja omogućuje stvaranje novih ideja. Tek kad hemijska prestane da radi shvatimo koliko nam je potrebna. U tom momentu nastavljamo da pišemo i trudimo se da hemijska proradi, i vrlo često nam i uspije. To je upravo održivi optimizam: trud, upornost, istrajnost, neodustajanje i nada. Uvijek idemo dalje, jer nikad ne znamo kad će hemijska da proradi. I taj optimizam se može prenijeti na sve segmente života", ispričala je Romanićeva o svom nagrađenom plakatu.

Katarina Đaković
Katarina Đaković

Katarina Đaković je na konkurs poslala dva plakata, koja su prošla u užu selekciju i kolektivnu izložbu, dok je plakat sa šibicom osvojio nagradu.

"Tema 'Održivi optimizam' sama po sebi veoma je kompleksna i bilo je veoma teško da se prikaže da bude jasno, poentirano i efikasno. Šibica kao motiv predstavlja svjetlost i nadu, dok šibica koja je izgorjela upravo suprotno. Spojem ova dva elementa koja su kontrastna dobijamo zapravo taj održivi optimizam, donji dio šibice koji je izgorio, dok je gornji dio još čitav", navela je Đakovićeva.

Dodala je da je Grafički dizajn poprilično mlad smjer u poređenju s ostalim smjerovima na AU UNIBL, ali da smatra da studenti dizajna imaju mnogo prilika i mogućnosti za učestvovanje na raznim konkursima koji su na regionalnom i svjetskom nivou.

"Na AU UNIBL studenti stiču znanja iz raznih oblasti, što im omogućuje da istraže svoje interese i da razviju svoje lične umjetničke stilove. Mogućnosti su razne: napredak u svojoj oblasti, učenje i rad na novim vještinama, saradnje sa kolegama. Takođe, postoje mnogi konkursi na koje studenti mogu da šalju svoje radove", dodala je njena koleginica.

Nagrađene banjalučke studentkinje, te treći nagrađeni Faruk Ibišević s Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva sljedeće godine na FLUID-u će održati izložbu.

"FLUID dizajn forum je jedna od najznačajnijih manifestacija dizajna na kojoj učestvuju studenti iz cijelog regiona, traje nekoliko dana i obuhvata niz programskih segmenata kao što su predavanja, prezentacije i radionice na kojima učestvuju studenti, stiču nove vještine i, naravno, druže se s kolegama iz regiona te je istinsko zadovoljstvo bilo učestvovati", pojasnila je Romanićeva.

Što se tiče budućnosti, obje studentkinje navode da im je želja da nastave s obrazovanjem u domenu grafičkog dizajna, da se okušaju u različitim oblastima u praksi, te da unaprijede svoje vještine i steknu nova znanja i iskustva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije