Vizuelna umjetnost

Sutra online otvaranje izložbe “Was ist Walter”

Sutra online otvaranje izložbe “Was ist Walter”
Foto: N.N. | Sutra online otvaranje izložbe “Was ist Walter”

Online Izložba "Was ist Walter?" Historijskog muzeja u Sarajevu biće otvorena sutra u 20 časova, a svojevrsan je poklon svim građanima za 6. April – Dan grada Sarajeva.

Umjetnici i umjetnice su, korištenjem muzejske građe, različitim likovnim sredstvima odgovarali na postavljeno pitanje, a odgovori su trebali biti predstavljeni u obnovljenoj muzejskoj bašti.

“Dok su umjetnici u svojim ateljeima pripremali radove, muzejski tim je radio na predstavljanju bašte u novom ruhu i na povezivanju muzeja sa glavnom pješačkom zonom u Sarajevu. A onda se nedaća, daleka i nepoznata, približila i nama. Svijet kojeg smo poznavali se, zbog pandemije koronavirusa, preko noći promijenio. Otvorene muzejske riznice iz kojih smo pripremali priče su morale biti zatvorene. Inspirisani porukama iz naše historije koje smo otkrivali pripremajući izložbu, shvatili smo da moramo pronaći način da “valterovski“ djelujemo”, napisali su iz Muzeja. Te su dodali da ako već ne mogu postaviti izložbu u fizičkom prostoru, mogu to napraviti u virtuelnom!

“Ne samo da smo morali tragati za novim načinima obraćanja izoliranoj publici, već i za novim manifestacijama hrabrosti: hrabrosti prije tri ili sedam decenija nije ista kao ona koja nas može sačuvati od virusa 6. aprila 2020. godine - zato je izložba podsticaj da razmišljamo o novim modelima i manifestacijama hrabrosti”, stoji u saopštenju na Facebook stranici muzeja.

U daljem tekstu navode da ovu redovno planiranu izložbu produciraju u vanrednom stanju zahvaljujući izvanrednim naporima i želji bosanskohercegovačkih umjetnica i umjetnika da kultura makar na kratko posluži kao privid normalnosti.

“Neće nam ova izložba otkriti vakcinu ili lijek protiv koronavirusa, ali će nam, nadamo se, pomoći da se prisjetimo svih vrijednosti kojima se kroz historiju, uprkos vanrednim stanjima, održavao duh Sarajeva - duh solidarnosti i otpora čija se personifikacija zove Valter”, rekli su iz Muzeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije