Vizuelna umjetnost

"Sve boje Vorhola" u galeriji Salon Muzeja grada Beograda

"Sve boje Vorhola" u galeriji Salon Muzeja grada Beograda
Foto: Tanjug | "Sve boje Vorhola" u galeriji Salon Muzeja grada Beograda

Portreti Merlin Monro, Marte Graham, zvaničnog postera za Zimske olimpijske igre iz 1984. godine, dio su postavke izložbe "Sve boje Vorhola" koja je otvorena danas u Salonu Muzeja grada Beograda.

Ljubitelji umjetnosti imaju priliku da pogledaju djela čuvenog pop-art umjetnika Endija Vorhola, među kojima je i najskuplje djelo u umjetnosti 20. vijeka - portret Merilin Monro.

Istoričarka umjetnosti Jana Milosavljević rekla je za Tanjug da je na izložbi predstavljeno 40 grafika iz privatne kolekcije porodice Vujić iz Slovenije.

"Izložba je, iako u malom obimu, jedan vrlo interesantan pregled Vorholovih radova iz šezdesetih i sedamdesetih godina. Tu su prisutni ikonični radovi koji su svima dobro poznati po seriji Meriln Monro. Sa druge strane publika ima priliku da vidi i manje poznate radove, mrtvu prirodu kroz tri grafike iz te serije", rekla je za Milosavljević.

Vorhol je radio reklamne ilustracije za časopise poput Voga i Harper's Bazara, bio je uspješan reklamni ilustrator, a radio je i portret američke plesačice Marte Graham koji je izložen kao dio postavke, prenosi Tanjug.

"Radom Marte Graham iz osamdesetih godina, Vorhol je legendarnoj plesačici dao takav omaž i to pred kraj svog života i karijere", objasnila je Milosavljević.

Dio izložbe je i poster Klizača, zvaničnog postera za Zimske olimpijske igre iz 1984. godine, koji je bio viđen širom Sarajeva i Jugoslavije.

"Pored navedenih radova, publika ima priliku da pogleda jedan vrlo interesantan poster koji je služio pre četrdeset godina kao zvaničan poster za Olimpijske igre u Sarajevu koji je među publikom ostao vrlo dobro upamćen i sada imaju priliku ponovo da ga vide", zaključila je istoričarka umjetnosti.

Dio odabrane postavke američkog umjetnika, filmskog reditelja i pisca su i planetarno poznate limenke supe "Kembel", "Space friut" i "Cveće".

Izložba "Sve boje Vorhola” je u privatnom vlasništvu kolekcionara Žive Škodlar Vujić i Lazara Vujića iz Slovenije.

Postavku koju su organizovali Muzej grada Beograda i Centar beogradskih festivala(CEBEF) i biće otvoren za posjetioce do 30. jula.

               

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije