Vizuelna umjetnost

Svečano otvorena izložba "Tragovi nasleđa"

Svečano otvorena izložba "Tragovi nasleđa"
Foto: Pixnio | Svečano otvorena izložba "Tragovi Nasleđa"

​BEOGRAD - Izložba "Tragovi nasleđa" posvećena Nadeždi Petrović svečano je danas otvorena u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Izložbu je otvorio ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije, Tomislav Momirović, uz pozdravnu riječ direktora Etnografskog muzeja Marka Krstića.

Etnografski predmeti koje je Nadežda prikupljala u najtežim vremenima za srpski narod sačuvani su u turobnim ratnim okolnostima, daleko od domovine, kao originalni svjedoci kulturnog karaktera jednog naroda, da bi 1927. godine pristigli u Etnografski muzej gdje se pažljivo čuvaju kao pokazatelji nacionalnog identiteta koji odolijeva istorijskim neprilikama.

Ovaj događaj kao svojevrstan omaž Nadeždi Petrović, nacionalnoj heroini, humanistkinji, borkinji za ženska prava i rodonačelnici Moderne u srpskom slikarstvu, koja je u tadašnje srpsko društvo uvela savremene evropske tokove ostajući pri tome vjerna narodu, prevazilazi okvire predstavljanja individualnog aktivizma, i posjetiocima šalje reprezentativnu sliku kulturne istorije Srba.

Narednog dana, 15. februara u 19.00 časova, proslavu Dana državnosti, svojim performansom i talentom upotpuniće poznati mladi glumac Nikola Šurbanović koji će tumačiti lik čuvenog srpskog junaka i ustanika Tanaska Rajića, u predstavi "Vetar i zastave", po scenariju našeg proslavljenog pisca Dejana Stojiljkovića. 

U okviru obilježavanja Dana državnosti, od danas do 16. februara, ulaz u muzej biće besplatan, prenosi "Tanjug".

Republika Srbija obilježava Dan državnosti 15. i 16. februara, u znak sjećanja na dva važna istorijska datuma. Jedan je dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak protiv Turaka, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa. Drugi dan kada je u Kragujevcu 1835. godine usvojen i zakletvom potvrđen prvi moderni, i za to vrijeme, izuzetno liberalni Ustav Kneževine Srbije - Sretenjski ustav kojim je ograničen apsolutizam i uvedena parlamentarna monarhija, čime je vlast prvi put podijeljena na izvršnu, zakonodavnu i sudsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije