Vizuelna umjetnost

Švedski muzej vraća ukradenu sliku Oskara Kokoške

Švedski muzej vraća ukradenu sliku Oskara Kokoške
Foto: N.N. | Švedski muzej vraća ukradenu sliku Oskara Kokoške

STOKHOLM - Švedski muzej pristao je da pravnim nasljednicima vrati sliku Oskara Kokoške koju su ukrali nacisti.

Slika Oskara Kokoške, koju su ukrali nacisti, biće vraćena porodici jevrejskog trgovca umjetničkim djelima, navodi se u zajedničkom saopštenju švedskog muzeja i advokata koji zastupa porodicu.

Portret "Markiza Jozefa de Monteskjua-Feѕansaka" (Marquis Joseph de Montesquiou-Fezensac) bio je u vlasništvu trgovca umjetničkim djelima i kolekcionara Alfreda Flehthajma, koji je pobjegao iz Njemačke uskoro nakon dolaska Hitlera na vlast 1933. godine.

Njegove galerije i cijeli posao uskoro su zaplijenili nacisti, kao i njegovu privatnu kolekciju. Umro je u Londonu 1937. godine, navodi DPA.

Danijel Birnbaum, direktor Muzeja moderne umjetnosti u Stokholmu, rekao je da je Flehthajm bio "rana žrtva nacističkog terora" i da je muzej saglasan da se slika vrati u skladu sa takozvanim Vašingtonskim principima o umjetničkim djelima koja su konfiskovali nacisti.

Muzej je saopštio da je pronađena dokumentacija koja ukazuje da je ova slika Kokoške bila data na prodaju kasnih dvadesetih godina 20. vijeka.

Jedan od nasljednika Flehthajma Mihale Hulton rekao je da je posvetio svoj život da se osigura posthumno priznanje njegovog rođaka, izražavajući nadu da će i drugi muzeji slijediti ovaj primjer.

Nasljednici traže da se vrate i druga djela koja je posjedovao Flehthajm iz drugih muzeja u Njemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije