Vizuelna umjetnost

Svijet kreativne fotografije na jednom mjestu

Svijet kreativne fotografije na jednom mjestu
Foto: Jelena Đurđević | Svijet kreativne fotografije na jednom mjestu

BANJALUKA - Tradicionalna, osma Međunarodna izložba fotografija "Foto-emocija 2019", koju organizuje Univerzitetski foto-kino klub Banjaluka, prikazana je u četvrtak veče u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor. Postavka obuhvata radove 226 autora iz 45 zemalja.

"Mislim da slobodno možemo reći da se i ove godine na izložbu odazvao veliki broj eminentnih svjetskih autora iz svijeta kreativne fotografije", kazao je Milorad Kašćelan, predsjednik Univerzitetskog foto-kino kluba Banjaluka.

On je istakao da izložba ima patronat Međunarodne federacije za fotografsku umjetnost.

"Već po tradiciji ova izložba ima visok kvalitet. Doprinos tome je svakako i činjenica da izložba svake godine ima patronat Međunarodne federacije za fotografsku umjetnost (FIAP), a samim tim i najviši rang", naveo je Kašćelan.

Žiri izložbe radio je u sastavu Dragan Prole, Ozren Božanović i Siniša Plavšić.

Oni su imali zadatak da od gotovo 3.240 pristiglih radova na četiri teme izaberu fotografije, koje su se našle na izložbi. Žiriju je ovaj posao predstavljao veliko zadovoljstvo.

U okviru svake od tema: "Slobodna - kolor", "Slobodna - monohrom", "Emocija", po kojoj izložba i nosi naziv, te "Foto-travel", nagradili su najbolje radove.

"Autori se rado odazivaju i zbog visokog ranga izložbe i zbog kvaliteta koji sama izložba nosi, odnosno zbog činjenice da se i mi kao organizatori prema autorima i njihovim radovima profesionalno odnosimo i uvijek poštujemo dogovore", rekao je Kašćelan.

Ono što je bilo bitno, osim tehničkih uslova koje su radovi morali da zadovolje, jeste i da ispričaju određenu priču, koja će ostaviti jak utisak.

"Osnovni uslovi izložbe su, naravno, tehničke prirode. Fotografija najprije mora tehnički da zadovolji kriterijume žirija, ali mora i da ima neku svoju priču i da nosi neku poruku", istakao je Kašćelan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije