Vizuelna umjetnost

Svjetski, a naš: Otvorena izložba čuvenog dizajnera Mirka Ilića (FOTO)

Svjetski, a naš: Otvorena izložba čuvenog  dizajnera Mirka Ilića (FOTO)
Foto: MSU/Facebook | Svjetski, a naš: Otvorena izložba čuvenog dizajnera Mirka Ilića (FOTO)

Nekonvencionalna retrospektivna izložba “Licem u lice“ svjetski priznatog grafičkog dizajnera i ilustratora Mirka Ilića otvorena je večeras u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Ova izložba po prvi put u našoj zemlji pruža mogućnost da pogledamo Ilićevu bogatu karijeru, koja je ovog rođenog Bijeljinca vodila na naslovnice najpoznatijih svjetskih časopisa i u izložbene prostore nekih od najprestižnijih svjetskih muzeja.

Izložba Mirka Ilića, jednog od vodećih svjetskih dizajnera, prikazuje nekoliko ciklusa plakata i drugih radova grafičkog dizajna, od kojih je jedan broj poklonjen Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

U okviru izložbe prikazani su njegovi originalni radovi koji su dio zbirke Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, plakati izrađeni za Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu i table stripova kombinovane sa reprodukcijama.

Izložba je realizovana u saradnji sa Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Hrvatskim dizajnerskim društvom u Zagrebu.

Izložbu “Licem u lice“ je otvorio grafički dizajner i istoričar umjetnosti Dejan Kršić, a posjetiocima su se obratili kustos izložbe Marko Golub, direktorica Muzeja Sarita Vujković i umjetnik Mirko Ilić.

Izložba je otvorena do 6. juna 2024. godine.

Mirko Ilić završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje od sredine sedamdesetih do sredine osamdesetih godina prošlog vijeka objavljuje stripove i ilustracije te dizajnira za širok raspon klijenata - od omladinske štampe, diskografskih kuća i pozorišta do političkih magazina i novina.

Prvi strip objavio je 1976. godine, a bio je urednik stripa i ilustracija u Studentskom listu i časopisu "Polet". Tokom osamdesetih godina 20. vijeka radio je za popularne revije i nedjeljnike "Start", "Danas" i druge.

Sredinom osamdesetih godina seli se u Sjedinjene Američke Države, gdje radi kao ilustrator za neke od najvažnijih američkih i svjetskih magazina i novina. Časopis "Time" ga 1991. imenovao za umjetničkog direktora zaduženog za međunarodna izdanja, a 1992. postao je umjetnički direktor Op-Ed stranice "The New York Timesa".

Godine 1995. osniva "Mirko Ilić Corp", studio za grafički dizajn i 3D računarsku grafiku i filmske špice. Objavio je desetak knjiga o dizajnu samostalno ili u koautorstvu sa piscem i novinarom Stivenom Helerom. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Djela su mu zastupljena u zbirkama prestižnih svjetskih muzeja, među kojima se izdvajaju Smitsonijan muzej u Vašingtonu, MoMA u Njujorku i SFMoMA u San Francisku. Živi i radi u Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije