Vizuelna umjetnost

Tajna je u žumancetu: Naučnici razotkrili misteriju renesansnih slikara

Tajna je u žumancetu: Naučnici razotkrili misteriju renesansnih slikara
Foto: Daian Gan/Pexels | Tajna je u žumancetu: Naučnici razotkrili misteriju renesansnih slikara

VAŠINGTON - Naučna studija je pokazala da dodavanje jaja u slikarske boje, tehnika koju su koristili neki slavni slikari italijanske renesanse kao što su Leonardo da Vinči ili Sandro Botičeli, doprinosi tome da slika bude trajnija i bez pukotina.

Prema naučnom članku objavljenom u časopisu Nature communications, eksperimenti miješanja slikarske boje i žumanceta su pokazali da ova smjesa usporava proces oksidacije i time čini sliku trajnijom i otpornijom na promjene koje donosi vrijeme, kao što su pukotine, i sprečava da slika požuti.

Naučnici su ovim eksperimentom dobili smjesu "nalik na majonez" koja pomaže da boja bude čvršća, što je idealno za slikarske tehnike kao što je impasto, kada se boja nanosi u gustim slojevima, prenosi sajt Science Now).

Inženjerka hemije sa Tehnološkog univerziteta u Karlsrueu Ofeli Ranke, koja je jedna od autorki pomenute studije, ističe da miješanje žumanceta i slikarskih boja ipak ima i jedan nedostatak, a to je dugo sušenje slike.

Ako je u bojama bilo previše žumanceta, renesansni slikari su morali dugo da čekaju da bi nanijeli novi sloj, ističe Ranke.

"Što bolje razumijemo kako umetnici biraju svoje materijale i rade sa njima, to više možemo da cijenimo ono što rade, kako kreativni proces, tako i konačni proizvod", rekao je direktor naučnog istraživanja na Institutu umjetnosti u Čikagu Ken Saterland, prenosi Tanjug.

               

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije