Vizuelna umjetnost

Ticijanova slika, pronađena nakon krađe, biće stavljena na aukciju

Ticijanova slika, pronađena nakon krađe, biće stavljena na aukciju
Foto: Wikipedia.org | Ticijanova slika, pronađena nakon krađe, biće stavljena na aukciju

LONDON - Poznata Ticijanova slika Bogorodice i Isusa iz 16. vijeka pod nazivom "Odmor tokom bjekstva u Egipat", koja je pronađena na londonskoj autobuskoj stanici 2002. godine nakon krađe, biće stavljena na aukciju u "Christie'su" 2. jula, a očekuje se da će dostići cijenu od 17,5 do 29 miliona evra.

Slika renesansnog majstora ukradena je prvo 1809. godine, a zatim i 1995. godine, nakon čega je otkrivena u plastičnoj kesi na londonskoj autobuskoj stanici 2002. godine, prenio "The Guardian".

Kako prenosi Tanjug, vjeruje se da je venecijanski slikar "Odmor tokom bjekstva u Egipat" naslikao 1508. godine kada je imao 20 godina.

To je slika na drvenom panelu koja prikazuje Bogorodicu koja ljulja dijete Isusa sa Josifom koji ga gleda.

Prvi put je dokumentovana u kolekciji venecijanskog trgovca začinima početkom 17. vijeka, a tokom narednih vijekova bila je u vlasništvu raznih aristokrata, careva i nadvojvoda širom Evrope.

Slika je dva puta ukradena do sada - prvi put ukrale su je Napoleonove trupe 1809. godine iz palate Belvedere u Beču, a zatim sredinom 1990-ih kada je opljačkana rezidencija markiza od Bata u Viltširu u Engleskoj.

Sliku je 2002. godine pronašao bivši šef odeljenja za umjetnost i antikvitete Skotland Jarda Čarls Hil u plastičnoj kesi na autobuskoj stanici u Ričmondu u Londonu.

Hil, koji je umro 2021. godine, rekao je da ga je na lice mjesta doveo jedan muškarac u zamjenu za nagradu od oko 117.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije