Vizuelna umjetnost

Trebinjska kolonija "Kolo" organizuje i humanitarne aukcije

Trebinjska kolonija "Kolo" organizuje i humanitarne aukcije
Foto: N.N. | Trebinjska kolonija "Kolo" organizuje i humanitarne aukcije
Vesna Duka

TREBINJE - Trebinjska likovna kolonija "Kolo", koja se već šest godina odvija ponajviše zahvaljujući njenom osnivaču i selektoru, akademskom slikaru iz Trebinja Draženu Miliću, ali i trebinjskoj Gradskoj upravi, osim u jedinstvenom kolu umjetnika, svih ovih je godina i u kolu humanitaraca, jer učesnici na svakoj koloniji završno veče rezervišu za humanitarne aukcije svojih slika.

"Da pozovemo stotinu ljudi na koloniju, svih stotinu bi se odazvalo i svi bi priložili po neki svoj rad u humanitarne svrhe, ali isto tako se odazovu i brojni umjetnici koji nisu na koloniji i oni koji su iz Trebinja, ali svoje slike za aukciju pošalje i veliki broj njih iz regiona, najviše iz Srbije, tako da se svake godine sakupi određena suma novca, koji doniramo uglavnom djeci kojoj je on potreban ili za pronatalitetnu politiku", kaže Milić.

Prva kolonija organizovana je u okviru obilježavanja 60 godina Gradskog KUD-a "Alat" te je nastavljena i naredne godine i već tada se stvorila ideja humanitarnog djelovanja.

Sve se, kaže Milić, vrti oko "magičnog broja" od 5.000 maraka, jer se na kolonijama sakupi otprilike toliko novca, kojim su obezbjeđivana sredstva za djecu s poteškoćama u razvoju, za potrebe udruženja parova s problemom steriliteta i drugim sličnim kategorijama, s tim da se o svemu dogovore upravo s korisnicima i s nadležnim iz Gradske uprave.

Tako je ovim humanitarnim sredstvima, između ostalog, plaćena i operacija dječaka Matije Darmanovića, donirano je i 6.000 maraka za gradnju Centra za djecu s poteškoćama u razvoju, uplaćivana su i sredstva za nabavku automobila za Udruženje "Bebe".

"Ove smo se godine odlučili da to bude pomoć djeci iz hraniteljskih porodica, kojih u Trebinju ima sedmoro, a među kojima dvoje njih izlazi iz tih porodica zbog odlaska na fakultet", kaže Milić.

Ovakve stavove podržavaju i u Gradskoj upravi Trebinja, a gradonačelnik Mirko Ćurić kaže da su se članovi "Kola" svaki put konsultovali s njima i nadležnima u Centru za socijalni rad, tako da je novac uvijek završio tamo gdje je najpotrebniji.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije