Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Banjalučkoj filharmoniji status javne ustanove

Banjalučkoj filharmoniji status javne ustanove
Foto: Dražan Pozderović / Arhiva | Trivić: Neophodna digitalizacija kulturnih ustanova
David Jojić

Kako institucije kulture funkcionišu u vrijeme pandemije virusa korona te šta je od zacrtanih planova realizovano, a na čemu se tek radi, neka su od pitanja o kojima su juče direktori ustanova kulture RS razgovarali s Natalijom Trivić, ministarkom prosvjete i kulture RS.

Trivićeva je istakla da je sastanak sa direktorima ustanova kulture održan kako bi se sumirala godina i započeli planovi na intenzivnim pripremama za narednu godinu u smislu planiranja aktivnosti i budžeta. 

"Što se tiče ove godine, ustanove kulture, kao i svi učesnici u kulturnom razvoju, svoje aktivnosti obavljale su pod otežavajućim okolnostima, čak neke nisu ni radile u smislu same vanredne situacije od pojave virusa korona. Ono što je bilo uočeno tokom ove godine jeste da su ustanove kulture svoje aktivnosti plasirale putem digitalnih platformi, da li se radilo o predstavama, virtuelnim izložbama ili arhivskim programima koji su bili dostupni javnosti, a naravno određeni događaji i manifestacije su odgođeni ili nisu ni održani. Ako su bili održani, održani su uz smanjeni broj publike", istakla je Trivićeva.

Podsjetila je da je Institut za javno zdravstvo RS omogućio od prošle sedmice nove mjere koje u skladu sa prostornim kapacitetima, omogućavaju većem broju publike da boravi u muzejima, bibliotekama i pozorištima. 

Trivićeva je napomenula da će se ustanove kulture od naredne godine aktivno posvetiti digitalizaciji.

"Ova godina prošla je u projektima digitalizacije građe, da li oni bile bibliotetske, arheološke ili muzejske. Ono što je važno jeste da imamo veliku saradnju sa Ministarstvom kulture i informisanja Srbije, gdje radimo na digitalizaciji i ustupanju određenih softvera koji rade na digitalizaciji, skladištenju i prezentaciji podataka, ali i samu primjenu i korištenje od naših građana ili stručne javnosti", naglasila je Trivićeva.

Dodala je i da se razgovaralo i o samom radu Narodnog pozorišta RS i mogućnosti osnivanja filharmonije RS, koja bi bila pri Narodnom pozorištu, a ovi planovi bi se realizovali naredne godine. 

Direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturnog, istorijskog i prirodnog nasljeđa RS Jasna Milošević istakla je da je Zavod ove godine teže poslovao nego što je to bio slučaj prethodnih godina zbog pandemije virusa korona. 

U Banjaluci je juče bila i Svjetlana Marković, direktorka Arheološkog muzeja "Rimski municipijum" u Skelanima, koja je istakla da je ova institucija uspjela da posluje bez obzira na situaciju sa pojavom pandemije virusa korona. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije