Vizuelna umjetnost

U Arhivu RS izložba "Srpske pravoslavne škole u Bosni i Hercegovini"

U Arhivu RS izložba "Srpske pravoslavne škole u Bosni i Hercegovini"
Foto: Vladimir Stojaković | U Arhivu RS izložba "Srpske pravoslavne škole u Bosni i Hercegovini"

BANJALUKA - "Srpske pravoslavne škole u Bosni i Hercegovini - Ljetopisi" je naziv izložbe Aleksandre Milovanović, koja je otvorena danas u Arhivu Republike Srpske. Izložba je nastala iz fonda Pedagoškog muzeja u Beogradu i osim Beograda prije Banjaluke prikazana je i u Novom Sadu.

"Kada je građa ušla u Pedagoški muzej sa sigurnošću se ne može utvrditi, ali se pouzdano zna da je u Muzeju više od četiri decenije. Zbirka sadrži arhivsku, odnosno muzejsku građu koja pruža mogućnost za naučnoistraživački rad na istoriji srpskih pravoslavnih škola u Bosni i Hercegovini", riječi su autorke izložbe.

Ona dodaje da su ljetopisi autentični dokazi srpske kulture na prostoru BiH.

"Posebno je važno istaći da će Arhiv Republike Srpske imati skenirane i kopirane ljetopise, koji će biti dostupni svim zainteresovanim ljudima za istorijsku građu", rekla je Milovanovićeva i dodala da su na izložbi prikazana ukupno 32 ljetopisa.

Prikazani su ljetopisi iz: Nevesinja, Pribinića, Dervente, sela Kmećani, Bihaća, Bosanske Gradiške, Manastira Moštanica, Ključa, Bosanskog Novog, Gojkovca, Doboja, Tešnja, Jošavke, Bačvana, Prnjavora, Čađevice kod Bosanskog Novog, Vranjka, Papraće, Miloševca, Biograda - Nevesinje, Pocrnja, Bosanske Dubice, Sarajeva, Stapara, Dragelja, Bijelog Polja, Čečave, Bosanske Krupe, Puračića, Velike Rujiške, Glamoča i manastira Duži.

Tanja Đaković, pomoćnica ministra prosvjete i kulture RS, kazala je da izložba govori o prosvjetiteljskoj tradiciji srpskog naroda u BiH.

"Srbi su u 19. vijeku otvarali škole u BiH i u tome im je svesrdno pomagala Srpska pravoslavna crkva. Svjesni smo činjenice da je i tada, kao i danas, bila velika borba za srpsku pismenost i da su vremena slična u tom smislu da su Srbi jedinstveno djelovali na svom kulturnom prostoru u više država", kazala je Đakovićeva.

Bojan Stojnić, direktor Arhiva RS, istakao je da je izložba organizovana u čast Savindana i da je ona dar Republici Srpskoj povodom dana Svetog Save.

"Autorka izložbe je uspjela da prikaže najljepše iz zaostavštine ovih ljetopisa iz 32 bosanskohercegovačke varošice, sela, mjesta. Možemo da kažemo da će Arhiv RS nastaviti da sarađuje sa Pedagoškim muzejom i da će ta saradnja, sigurni smo, i u budućem periodu ići na čast dvjema institucijama", kazao je Stojnić.

Nakon Novog Sada i Beograda, dodala je na kraju autorka izložbe, "postavku u Banjaluci nazvala bih prostom rečenicom: Ljetopisi se vraćaju kući".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije