Vizuelna umjetnost

U Banjaluci otvorena izložba Galerije Matice srpske

U Banjaluci otvorena izložba Galerije Matice srpske
Foto: Srna | U Banjaluci otvorena izložba Galerije Matice srpske
Srna

​Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je večeras u Muzeju savremene umjetnosti Srpske u Banjaluci izložbu koja ilustruje srpsku likovnu umjetnost, njene uzore, opredjeljenja i domete od posljednjih decenija 19. do sredine 20. vijeka.

Izložba "Kolekcija kao ogledalo: Modernizam u djelima umjetnika iz kolekcije Galerije Matice srpske" realizuje se u godini obilježavanja jubileja 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske, te predstavlja 86 umjetničkih djela, 75 slika, sedam skulptura i četiri grafike.

Trivićeva je rekla da je važno što su predstavljena djela najznačajnijih likovnih umjetnika.

"Publika će kroz umjetnička djela Đorđa Krstića, Uroša Predića, Paje Jovanovića, Nadežde Petrović, Stevana Aleksića, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Danice Jovanović i Milana Milovanovića moći da iščitava društvene i umjetničke okolnosti u kojima su djela nastajala, kao u ogledalu kako to naslov izložbe ukazuje", istakla je Trivićeva.

Ona je pohvalila saradnju Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Galerije Matice srpske iz Novog Sada koja baštini jedan od najbogatijih fondova srpske likovne umjetnosti novijeg doba.

"Ministarstvo prosvjete i kulture ubuduće će pružati podršku vrijednom timu Muzeja savremene umjetnosti Srpske u realizaciji programskih sadržaja, a sve s ciljem promocije domaće savremene umjetničke produkcije, umjetnosti i umjetnika iz Republike Srpske, te maksimalno podražavati i ovakve vidove saradnje sa drugim institucijama kulture", naglasila je Trivićeva.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Srpske Sarita Vujković rekla je da su na izložbi "Kolekcija kao ogledalo" javnosti izložena i djela manje poznatih slikara koji su svojom djelatnošću ostavili trag u istoriji srpske umjetnosti, ali i kolekciji Galerije Matice srpske.

"Čast nam je da ponovo imamo priliku da sarađujemo sa kolegama iz Galerije Matice srpske sa kojima već više od deceniju razmjenjujemo iskustva i umjetničke prakse", poručila je Vujkovićeva.

Autor izložbe i upravnik Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski istakla je da je ponosna što se dio jubileja odvija u Banjaluci, što govori o dobrim odnosima Novog Sada i Banjaluke i Republike Srpske i Republike Srbije.

"Ovo je izložba na kojoj je svaka slika izložba za sebe i u kojoj će publika sasvim sigurno uživati", naglasila je Bugarski.

Pomoćnik ministra za kulturno nasljeđe i digitalizaciju Republike Srbije Danijela Vanušić rekla je da večerašnja izložba banjalučkoj publici predstavlja ne samo ogledalo srpskog modernizma i društvenih prilika, nego i ogledalo višegodišnje saradnje Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Galerije Matice srpske, kao i resornih ministarstava Srpske i Srbije.

Tokom trajanja izložbe posjetioce očekuju stručna tumačenja i prigodna predavanja.

Izložba će biti otvorena do 20. decembra, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, te grada Beograda.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije