Vizuelna umjetnost

U Beču održana aukcija ukradenih jevrejskih umjetnina

U Beču održana aukcija ukradenih jevrejskih umjetnina
Foto: wikipedia.org | U Beču održana aukcija ukradenih jevrejskih umjetnina

BIJELJINA - U Beču je 29. oktobra 1996. godine održana aukcija oko 8.000 slika, skulptura i ostalih umjetničkih djela koja su od austrijskih Jevreja u Drugom svjetskom ratu oteli austrijski i njemački nacisti, a prihod je bio namijenjen ljudima koji su preživjeli Holokaust.

Nacisti su vršili masovnu pljačku umjetnina u Njemačkoj, ali i širom Evrope, pred Drugi svjetski rat i tokom njega.

U tom pljačkaškom pohodu konfiskovali su brojna djela od Jevreja ili su ih tjerali da prodaju kolekcije po izuzetno niskim cijenama.

Između 1940. i 1944. godine, njemačke snage su oduzele oko 100.000 slika, umjetnina, tapiserija i antikviteta iz jevrejskih domova u Francuskoj, u vrijeme kada su Jevrejima oduzeli sva prava na osnovu zakona o rasama, koji je nametnula kolaboracionistička vlada.

Hiljade opljačkanih umjetnina je nakon rata vraćeno vlasnicima ili njihovim potomcima, ali mnoge nikada više nisu pronađene.

U jednom stanu u Minhenu pronađena je zbirka od 1.500 umjetničkih djela neprocjenjive vrijednosti, među kojima su djela umjetnika poput Pabla Pikasa i Anrija Matisa, koja su nacisti prikupili pljačkom.

Ukupna vrijednost samo tih ukradenih umjetničkih djela iznosila je milijardu evra na današnjem tržištu.

Jedan njemački stručnjak je 2007. godine izdao knjigu o opljačkanim umjetninama, procjenjujući da hiljade remek-djela i na desetine hiljada drugih tek čekaju na povratak njihovim pravim vlasnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije