Vizuelna umjetnost

U Berlinu na prodaju tri Hitlerove slike

U Berlinu na prodaju tri Hitlerove slike
Foto: Ilustracija | U Berlinu na prodaju tri Hitlerove slike

U Berlinu će danas biti održana aukcija slika Adolfa Hiltera, a kuća "Klos" koja je organizuje očekuje da će tri slikarska ostvarenja nekadašnjeg nacističkog lidera, rađena vodenim bojama, porodici koja ih prodaje donijeti više hiljada evra.

Tri slike, na kojima je blijedim vodenim bojama predstavljen planinski pejzaž, rijeka i udaljena figura koja sjedi ispod drveta, na razlikuju se mnogo od slika kakve se mogu vidjeti na buvljim pijacama širom svijeta, ali ih izuzetnim čini potpis u uglu - "A.Hitler", prenosi Rojters.

"Po mom mišljenju, ove slike nemaju nikakvu umetničku vrednost... Samo ih ime u uglu čini vrednim i izaziva interesovanje medija", kaže Hajnc-Joahim Meder, portparol aukcijske kuće "Klos".

Prema njegovim riječima, "ako prošetate pored Sene i pogledate dijela stotinu umjetnika, 80 će biti bolje od ovoga".

Berlinska aukcijska kuća očekuje veliko interesovanje onlajn ponuđača iz Britanije, Skandinavije, SAD i, prije svega, Rusije.

"Hitlerove slike se teško prodaju u Njemačkoj", objasnio je Meder.

Porodica koja prodaje Hitlerove slike - a riječ je o starijim ljudima - ne želi da bude imenovana.

Hitler je uoči Prvog svetskog rata, bez prebijene pare u džepu, zarađivao za život praveći razglednice i slikajući jeftine slike.

Njegov današnji san da postane umjetnik pao je u vodu kada je, kao mladić, dva puta odbijen na prijemnom ispitu za Bečku akademiju primenjenih umjetnosti.

Poznato je da postoje stotine Hilterovih radova, od kojih je većina u vlasništvu vojske SAD otkako su savezničke snage porazile Hitlerov režim na kraju Drugog svjetskog rata.

Ta kolekcija nikada nije izložena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije