Vizuelna umjetnost

U Bileći na likovnom saborovanju nastaju nova remek-djela

U Bileći na likovnom saborovanju nastaju nova remek-djela
Foto: N.N. | U Bileći nastaju nova remek-djela

BILEĆA - Likovno saborovanje "Simeon Dobrićevski" u toku je u Bileći, a okupilo je 23 likovna stvaraoca, od kojih su dva doktora nauka, tri magistra i 14 akademskih slikara, i trajaće do 1. novembra ove godine.

Saborovanje deveti put zaredom organizuje Zavičajni klub "Osvit" iz Bileće.

Miodrag Ljumo Hrnjez, predsjednik "Osvita", koji je i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, kaže da se sve radi u skladu sa propisima i preporukama Štaba za vanredne situacije, shodno epidemiološkoj situaciji, tako da zvaničnog otvaranja nije ni bilo, a umjetnici će djela stvarati na više lokacija.

"I pored otežavajućih okolnosti održavanja ovogodišnje kolonije, uspjeli smo i ovog puta okupiti respektabilna srpska umjetnička imena, među kojima je i Jelena Božović, beogradska profesorica, kao i njen suprug koji je radio sa najvećim vajarima Srbije, zatim je tu i Dušan Prodan, koji radi u ulju oca Simeona Dobrićevskog sa motivom Bilećkog jezera u pozadini, kao i Svetog Georgija Vitkovića", objašnjava Hrnjez.

Umjetnici djeluju na više lokaliteta u Bileći, u manastiru Dobrićevo i oko njega, koji je na obalama Bilećkog jezera pa neće nedostajati ni romantičnih jezerskih pejzaža, motiva manastirskih objekata, ali ni ostalih krajolika Bileće.

Hrnjez ističe da su od 23 stvaraoca petoro vajari, te da oni rade u kamenorezačkoj radnji "Nosović" iz Bileće, koji su i darodavci kamena, pa će tu nastati najviše skulpture, uglavnom oca Simeona, za koje se već sada očekuje da će biti remek-djela. 

Podsjetivši da je kolonija započeta 2012. godine, u znak sjećanja na oca Simeona, Hrnjez kaže da je sada dostigla umjetničku zrelost i iznjedrila veliki broj umjetnina na ponos cijeloj Bileći.

Umjetnici bi svoje radove trebalo da okončaju do nedjelje, pa se očekuje i zajednička izložba umjetnina nastalih na ovogodišnjem zborovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije