Vizuelna umjetnost

U Brčkom otvorena izložba "Ivo Andrić"

U Brčkom otvorena izložba "Ivo Andrić"
Foto: Srna | U Brčkom otvorena izložba "Ivo Andrić"

Izložba "Ivo Andrić" otvorena je večeras u Galeriji "Sava Šumanović" u Brčkom povodom 60 godina od Andrićevog dobijanja Nobelove nagrade za književnost.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić proglasio je izložbu otvorenom i izjavio da je i danas veoma aktuelna životna filozofija ovog nobelovca, koji je važio za izvrsnog poznavaoca psihologije i karaktera ljudi koji žive na ovim prostorima.

"U današnjem vremenu kulturne relativizacije nisam siguran da bi i Andriću, da je kojim slučajem naš savremenik, bio zabranjen ulaz u zemlju", istakao je Milić.

Milić je zahvalio Državnom arhivu Srbije na ustupljenoj građi za izložbu Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu "Prosvjeta" u Brčkom, koje je organizator izložbe u tom gradu.

Potpredsjednik brčanske "Prosvjete" Vedrana Dragičević rekla je da je Brčko drugi grad u BiH u kojem je organizovana ova izložba, koja je stigla iz Andrićgrada iz Galerije "Lubarda", te da su njeni autori Jelica Reljić, Miroslav Perišić i Aleksandar Marković, sa saradnicima Nikolom Adžićem i Aleksandrom Janoševim.

Dragičevićeva je napomenula da je izložba organizovana u saradnji sa Državnim arhivom Srbije, koji je za ove potrebe ustupio potrebnu građu, i da je njeno otvaranje bilo planirano prošle godine, ali je pomjereno zbog epidemije virusa korona.

Rukovodilac dramsko-recitatorske sekcije u "Prosvjeti" Duško Milošević naveo je da o Andriću nikada nije dovoljno rečeno, te da uvijek ostane još nešto što bi se moglo reći o ovom velikom srpskom piscu, čije djelo "Na Drini ćuprija", za koje je dobio Nobelovu nagradu, niko ne zaboravlja.

Izložba "Ivo Andrić" biće otvorena do 5. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije