Vizuelna umjetnost

U Gacku otvorena izložba o Savi Vladislaviću

U Gacku otvorena izložba o Savi Vladislaviću
Foto: Srna | U Gacku otvorena izložba o Savi Vladislaviću

Velika ličnost iz srpske istorije, Gačanin Sava Vladislavić je najveći Srbin od propasti srpskog carstva do novije srpske istorije, izjavio je večeras načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković, koji je u tom gradu otvorio izložbu posvećenu Vladislaviću, u okviru "Večeri gatačkih velikana".

Otvarajući izložbu pod nazivom "Diplomata Petra Velikog - Sava Vladislavić Raguzinski", Milinković je istakao da je jedna takva ličnost, kao što je Vladislavić dugo bila gurnuta na marginu istorije zbog tame koja je ovdje trajala do oslobođenja od austrougarske vlasti i 20. vijeka.

"Došlo je vrijeme da se sjetimo naših velikana i da ih stavimo na mjesto koje im pripada i opština Gacko je prepoznala da mora da učestvuje u tome u najvećoj mogućoj mjeri", rekao je Milinković.

On je podsjetio da je Vladislavić, velika ličnost iz srpske istorije, potekao iz malog sela Jasenik kod Gacka i da je kasnije pod turskim zulumom otišao u Trebinje, a potom u Dubrovnik.

"Vladislavić se školovao u Veneciji, Francuskoj, Istanbulu, a stigao je i do ruskog dvora Petra Velikog", istakao je on.

Milinković napomenuo da je ova izložba prvi put otvorena u Galeriji Radio-televizije Srbije (RTS) u Beogradu i da se sada prvi put prikazuje u Gacku, rodnom mjestu Vladislavića.

On je naveo da izložba sadrži više od 100 dokumenata, slika, crteža i fotografija artefakata koji svjedoče o Vladislaviću, njegovom impozantnom životnom putu, djelu i zavještanju.

U okviru večeri posvećenoj dvojici velikana, Gačanima Savi Vladislaviću i Stojanu Kovačeviću, predstavljan je i roman "Durbin grofa Save Vladislavića", autora Velimira Ivanovića.

Milinković je napomenuo da je riječ o promociji drugog, dopunjenog izdanja tog romana, zasnovanog na značajnim činjenicama iz brojnih srpskih, ruskih i turskih dokumenata, koje je autor dugo istraživao.

On je zahvalio Ivanoviću na toj, kako je rekao, sjajnoj knjizi kojom svi treba da se ponose.

Milinković je naglasio da je ovo veče u Gacku posvećeno još jednom velikanu iz Gacka Stojanu Kovačeviću, povodom 200 godina od njegovog rođenja i 110 godina od smrti, za koga je rekao da je oslobodio Hercegovinu i Gacko od turske vlasti.

"Čak i prije Hercegovačkog ustanka, Kovačević je bio svjetlo slobode u Hercegovini u turskom zulumu i zato svečana akademija koja se večeras održava u Gacku i nosi naziv 'Branič svoga roda'", istakao je Milinković.

On je podsjetio da je Kovačević, koji je rođen u Gacku, a sahranjen u Nikšiću, utro neizbrisivu vezu između dva grada i da te neraskidive bratske i jednokrvne veze između naroda, ni moćne sile sa zapada, nisu mogle da razdvoje vještačkom granicom.

Milinković je izrazio uvjerenje da će te veze od sada biti samo jače.

Izložba o Vladislaviću otvorena je zahvaljujući RTS-u, Nacionalnoj biblioteci Republike Burjatija i Predstavništvu Ministarstva spoljnih poslova Rusije u gradu Ulan Ude, prijestonici republike Ruske Federacije.

Svečana akademija realizuje se u okviru proslave jubileja vezanih za ličnost Stojana Kovačevića, u organizaciji Javne ustanove "Muzeji i galerije Nikšić", opštine Gacko i Kulturno-sportskog centra Gacko, kao i Crkvenih opština Nikšić i Gacko.

"Večeri gatačkih velikana" u Domu kulture u Gacku prisustvuju predstavnici Vlade Srbije, rukovodstva RTS-a, kojima je načelnik opštine Gacko posebno zahvalio, kao i predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević, predstavnici grada Trebinja i javnog i kulturnog života iz Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije