Vizuelna umjetnost

U Galeriji ANURS-a otvorena izložba „Slike i skulpture“

U Galeriji ANURS-a otvorena izložba „Slike i skulpture“
Foto: Vladimir Stojaković | U Galeriji ANURS-a otvorena izložba „Slike i skulpture“

BANJALUKA – Izložbu „Slike i skulpture“ iz fundusa Međunarodne umjetničke kolonije Pliva, povodom obilježavanja dvadesetpetogodišnjice od osnivanja Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS), večeras je svečano otvorio predsjednik ove ustanove Rajko Kuzmanović.

Izložba je otvorena u Galeriji ANURS-a, a kustos i idejni tvorac iste, akademik Milivoje Unković, pred mnoštvom okupljenih kazao je da su djela iz bogatog fundusa nastalog na izvorima rijeke Plive po prvi put predstavljena banjalučkoj publici.

„Međunarodna umjetnička kolonija Pliva, stavljajući u prvi plan dostojanstvo umjetnosti i umjetnika, od 2010. godine nastavlja misiju koju je davne 1905. u Sićevu započela velika Nadežda Petrović. Programski i organizaciono dobro osmišljene, umjetničke kolonije su najdemokratičnija forma kreativnog druženja, selekcije umjetnika i predstavljanja umjetničkog stvaralaštva, pod kontrolom i saučestvovanjem samih autora“, naglasio je Unković, ističući da je u proteklih osam godina na ekološkim izvorima rijeke Plive ugošćeno preko 120 eminentnih umjetnika iz zemlje i inostranstva, te da je fundus obogaćen za 150 novih djela. 

Radovi u postavci ove izložbe, nastavio je Unković, daju uvid u to šta se i kako stvara na ovoj afirmisanoj koloniji, a zastupljeni su autori svih generacija: Danica Basta, Beti Bricelj, Ana Đapović, Katarina Đorđević, Branko Jungić, Radovan Kragulj, Ana Lazić, Radmila Lizdek, Ranka Lučić Janković, Predrag Marjanović, Danica Masniković, Željka Momirov, Petar Mošić, Katarina Nedeljković, Sara Nikolić, Leon Pačet, Goran Rakić, Milan Stepović, Drago Handanović i Olivera Šipka.

Većina nabrojanih umjetnika bila je prisutna prilikom otvaranja izložbe, a prisutni su imali priliku da čuju i izvedbe mladih operskih pjevačica  Milice Jeličić i Ivone Šari, uz klavirsku pratnju Slaviše Đurića.

Izložba će biti otvorena do 24. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije