Vizuelna umjetnost

U Jugoslovenskoj kinoteci otvorena izložba "Naš muzej filma"

U Jugoslovenskoj kinoteci otvorena izložba "Naš muzej filma"
Foto: Srna | U Jugoslovenskoj kinoteci otvorena izložba "Naš muzej filma"

​BEOGRAD - U Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu večeras je, povodom 70 godina od osnivanja ove ugledne ustanove kulture i jednog od najstarijih filmskih arhiva u svijetu, svečano otvorena stalna izložba pod nazivom "Naš muzej filma".

Izložba obuhvata period od predistorije filma do kraja 20. vijeka sa posebnim akcentom na razvoj i uspon srpske kinematografije, od vremena Kraljevine Srbije, preko Prvog svjetskog rata, kraljevina SHS i Jugoslavije, Drugog svjetskog rata, dugotrajne uspješne faze jugoslovenskog filma i ponovnog povratka u okrilje srpske kinematografije.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić rekao je na otvaranju da je nova stalna postavka najambiciozniji projekat kada je riječ o izložbenoj djelatnosti Jugoslovenske kinoteke pod njenim krovom.

"Veliki je broj eksponata, dominiraju pokretne slike, a pored ostalog pred publikom će biti Edisonov kinematoskop, kamera braće Limijer iz 1896. godine, kamera Mihajla Mihajlovića - Miće Afrike iz 1908. godine, Čaplinov štap, rekviziti koji su korišteni na snimanju nekih kultnih filmova koji su obeležili zlatno doba kinematografije na ovim prostorima. Srešćete se sa svim autorima i glumcima koji su obojili našu kinematografiju, ali i onima koji su to činili kada je u pitanju razvoj filma u Srbiji i Jugoslaviji", naveo je Pantelić.

Ivana Dedić iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije istakla je da je Jugoslovenska kinoteka jedan od najstarijih filmskih arhiva u svijetu u kojem se čuva više od 100.000 filmova različitih formata, što je jedan od najvrednijih filmskih fondova u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije