Vizuelna umjetnost

U Luvru prva retrospektiva radova Ežena Delakroa

U Luvru prva retrospektiva radova Ežena Delakroa
Foto: N.N. | U Luvru prva retrospektiva radova Ežena Delakroa

Retrospektiva djela Ežena Delakroa, među kojima će biti prikazno i njegovo čuveno djelo "Sloboda vodi narod" biće postavljena po prvi put u Luvru u četvrtak.

Inače, pored "Mona Lize", Delakroaova revolucionarka koja nosi zastavu i bajonet je jedna od najposećnijih slika u Luvru, prenio je AP.

Prema riječima jednog od direktora u Luvru Sebastijana Alarda, Delakroa je najveći slikar romantizma i na izložbi će biti prikazani i njegovi radovi koji nisu poptpuno završeni prvi put od 1963. godine.  

Alarad je rekao da će na izložbi biti prikazano oko 200 radova, uključujući akvarele, litografije i vjerska djela, kao i časopise u kojima se govori o uticaju koji Delakroa ima na slikarstvo.

Ovaj glavni predstavnik romantizma bio je opsjednut svjetlom i bojama i umjesto da je slikao zelene tačke, naslikao bi jednu žutu pored jedne plave tačke i prepustio impresiju ljudskom oku, navela je američka novinska agencija.

Retrospektiva radova Ežena Delakroa će biti otvorena do 23. jula, a potom će njegovi radovi biti prikazani u Metropoliten muzeju umetnosti u Njujorku na jesen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije