Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

U Milanu otvorena izložba o Nikoli Tesli

U Milanu otvorena izložba o Nikoli Tesli
Foto: N.N. | U Milanu otvorena izložba o Nikoli Tesli
Tanjug

Muzej Nikole Tesle otvorio je u Milanu do sada najveću izložbu u inostranstvu, koja je kako je ocijenila direktorka Ivona Jevtić veoma važna prilika da Italija ali i čitav svijet čuju odakle je i šta je sve uradio jedan od najvećih svjetskh umova.

Jevtić je na svečanosti otvaranja izložbe koja je uprličena za novinare i zvanice podsjetila na srpsko porijeklo Nikole Tesle, a njenu izjavu da je Tesla Srbin prenijeli su svi italijanski mediji.

Jevtić je ocijenila da je izložba, postavljena na više od 1.200 kvadrata, koju će publika moći da vidi od sutra do 29. marta, prilika da se pokaže dio onoga čime Muzej ima da se pohvali.

"Ovo je prvo gostovanje Muzeja Nikole Tesle u Italiji. Posetioci će moći da vide priču o jednom od najvecih umova istorije. Tu su i prezentacije specifičnih prostora kao što su Teslina laboratorija u Koloradu, čuvena soba 3327 iz hotela u Njujorker u kome je živeo i umro, digitalna aplikacija laboratorije na Long Ajlendu i mnoge druge", rekla je ona.

Na pitanja novinara o porijeklu Tesle, Jevtić je podsjetila da veliki naučnik potiče iz pravoslavne srpske porodice.

"Njegov otac Milutin bio je pravoslavni sveštenik i prvo što ćete videti kada odete u Smiljan, u njegovu rodnu kuću jeste pravoslavna crkva u kojoj je bogoslužio Nikolin otac", kazala je direktora, navodi se u saopštenju Muzeja dostavljenom Tanjugu.

Ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić ocijenio je da je održavanje izložne važno i zbog saradnje dvije zemlje.

Svečanosti je prisustvovao konzul u Milanu Radmila Selaković, predstavnici diplomatskog kora, ugledni ljudi u Italiji i predstavnici medija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije