Vizuelna umjetnost

U Mostaru otvorena izložba "I sam si pesma"

U Mostaru otvorena izložba "I sam si pesma"
Foto: Srna | U Mostaru otvorena izložba "I sam si pesma"

Izložba "I sam si pesma" akademskog slikara i pjesnika iz Zrenjanina Rajne Krulj otvorena je u mostarskom Centru za kulturu u okviru 100. "Šantićevih večeri poezije".

Izložba se sastoji od tridesetak portreta pjesnika domaće i svjetske književnosti poput Sergeja Jesenjina, Isidore Sekulić, Tina Ujevića, Branka Miljkovića, Petra Petrovića Njegoša, Alekse Šantića.

Rajna Krulj je sinoć na izložbi govorila svoje stihove posvećene pjesnicima, jer, kako kaže, dok ih slika, piše im i pjesme.

Kruljeva je naglasila da joj je posebno drago što je izložba organizovana u okviru 100. "Šantićevih večeri poezije" u Mostaru, gdje su njene slike našle svoju pravu kuću.

"Kada sam u Mostaru imam osjećaj da me gledaju svi moji preci, jer je to mjesto moga oca. Moji roditelji su porijeklom iz Hercegovine, tako da sam mnogo radosna što imam priliku da donesem svoje slike i pjesme u ovaj grad", navela je Kruljeva.

Ona je naglasila da neprestano slika pjesnike, ali i druge književnike i istaknute umjetnike.

Član Organizacionog odbora 100. "Šantićevih večeri poezije" Zlatko Serdarević je na izložbi rekao da slikarstvo Rajne Krulj odiše autentičnim likovnim rukopisom.

"Njena djela u većini slučajeva su portreti koji na ubjedljiv način govore o unutrašnjem stanju i karakteru likova. Osim portreta, ona radi i apstraktne slike na kojima uočavamo akcentovanu likovnost i akademsko obrazovanje. Ne treba da nas čudi zastupljenost elitnih književnika i pjesnika na njenim slikama, budući da i sama vrlo uspješno piše i njeguje poeziju", naglasio je Serdarević.

U ime Centra za kulturu obratio se Dario Terzić, koji je izrazio zadovoljstvo što je ova izložba otvorena u tom centru, gdje će do kraja mjeseca moći da je pogledaju i Mostarci i svi posjetioci ovog grada.

Terzić je podsjetio da je i ranijih godina postojala saradnja Centra za kulturu i "Prosvjete", te izrazio nadu da će i dalje biti realizovani kvalitetni zajednički programi.

Veliki broj posjetilaca izložbe prepoznao je iskrenost i ljubav koju je autorka izložbe sa svojim slikama i pjesmama donijela u Mostar.

Izložba je samo jedan od sadržaja koje su organizatori manifestacije - mostarski Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo "Gusle" pripremili sa prijateljskim institucijama kulture, ovoga puta sa Centrom za kulturu Mostar. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije