Vizuelna umjetnost

U Muzeju Kozare otvorena izložba ikona "Svete žene"

U Muzeju Kozare otvorena izložba ikona "Svete žene"
Foto: Srna | U Muzej Kozare otvorena izložba ikona "Svete žene"

PRIJEDOR - Izložba "Svete žene" autorke Marije Vukosavljević otvorena je danas u Muzeju Kozare u Prijedoru povodom slave ove ustanove - Svetog apostola i jevanđeliste Luke.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je Sveti Luka prvi naslikao ikone Isusa Hrista, Bogorodice i Svetih Petra i Pavla, te da je na taj način postao začetnik hrišćanskog ikonopisa.

"Mi to imamo u vidu kada organizujemo sadržaj koji prethodi slavi. Uglavnom su to likovni ili sakralni sadržaji, ali ovaj put imamo izložbu koja je i sakralna i likovna u isti mah", rekao je Radonjić u obraćanju zvanicama.

On kaže da je koncept izložbe najzanimljiviji i da je riječ o podlozi za ikone koju čini odjeća monahinja za vrijeme njihovog svjetovnog života.

"To nam govori kako se odbacivanjem starog života u ovom slučaju stare odjeće monahinje kasnije ogrnu haljinama vrlina i dobrih djela", dodao je Radonjić.

Vukosavljevićeva je rekla da posebno želi ukazati na ikonu za koju je insistirala da se nađe u izložbenoj postavci iako nije dovršena, a to je Sveta novomučenica Bosiljka Pasjanska, postradala na Kosmetu od Arnauta krajem 19. vijeka.

"Oteli su je, htjeli su da promijeni vjeru i da se uda za nekog od njih. Ona je to odbila i rastrgli su je. NJene mošti su uzidane u crkvu. Ona se proslavlja 26. oktobra", navela je Vukosavljevićeva.

Zamjenik gradonačelnika Aleksandar Miljuš rekao je da je ovo jedan od vrhunskih sadržaja kulture i umjetnosti uobičajenih za grad Prijedor.

"Naša gošća i umjetnica je na interesantan način prikazala ono što radi", rekao je Muljuš i proglasio izložbu otvorenom.

Uslijedio je slavski ručak, a izložba "Svete žene" u Muzeju Kozare biće postavljena do 26. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije