Vizuelna umjetnost

U Novom Sadu otvorena izložba posvećena Urošu Prediću

U Novom Sadu otvorena izložba posvećena Urošu Prediću
Foto: Wikipedia | U Novom Sadu otvorena izložba posvećena Urošu Prediću

​U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu večeras je otvorena ižložba posvećena stvaralaštvu Uroša Predića, jednog od najistaknutijih srpskih slikara.

Izložba je otvorena u mjesecu kada ova Galerija obilježava 175 godina od osnivanja, a upravnica Tijana Palkovljević kaže da izložba pod nazivom "Uroš Predić život posvećen lepoti i umetnosti" govori o liku i djelu ovog velikana srpske kulture i umjetnosti.

Istovremeno, izložba ukazuje na temeljne vrijednosti Galerije Matice srpske: zadužbinarstvo, posvećenost opštem dobru i nacionalnim vrijednostima, kao i na značaj ovog slikara za srpsku istoriju umjetnosti.

"Stvarajući neprekidno duže od osam decenija Predić je ostavio izuzetno bogat umjetnički opus sa preko 1.700 djela, u kojem je ostvario visoke domete. Izložba obuhvata preko 140 eksponata, više od 100 Predićevih djela, dokumentarnu građu o umjetnikovom životu, njegove portrete koje su načinili prijatelji umjetnici, kao i dokumentarni film u režiji Blaža Popovića", rekla je Palkovljević.

Autorka izložbe Snežana Mišić je rekla da su među slikama i one ključne, najpoznatije: Devojka na studencu, Kosovka devojka, Nadurena devojčica, Vesela braća, Siroče na majčinom grobu, Hercegovački begunci i mnoge druge.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s vjerskim zajednicama, Grad Novi Sad, Fondacija "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" i DDOR osiguranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije