Vizuelna umjetnost

U Parizu otvorena izložba "Sport u umetnosti"

U Parizu otvorena izložba "Sport u umetnosti"
Foto: Ustupljena fotografija | U Parizu otvorena izložba "Sport u umetnosti"

​PARIZ - Izložba "Sport u umetnosti" otvorena je u četvrtak uveče u Kulturnom centru Srbije u Parizu, povodom predstojećih Olimpijskih igara u Gradu svjetlosti.

Izložba je nastala kao rezultat saradnje Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) i muzeja iz Srbije - Galerije Matice srpske, Muzeja Jugoslavije. 

Kako je saopšteno iz MSU RS, na izložbi su predstavljena 44 umjetnička djela i predmeta iz ovih institucija nastala u periodu od 1858. do 2018. godine koja svjedoče o učešću srpskih i jugoslovenskih sportista na pređašnjim Olimpijskim igrama. 

Izložbu "Sport u umetnosti. Umetnost sporta" svečano je otvorio ministar kulture Srbije Nikola Selaković, a prisutnima su se obratili predsjednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski i direktorka Kulturnog centra Natali Beljanski. 

Svečanom otvaranju prisustvovale su ambasadorka BiH u Francuskoj Bojana Kondić Panić, ambasadorka Srbije u Francuskoj Ana Hrustanović i direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković, koja je ujedno i jedna od autorki izložbe. Cjelokupni vizuelni identitet izložbe osmislio je dizajner Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Nemanja Mićević. 

"Ovaj važan umjetnički projekat predstavio je odabrana djela iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Galerije Matice srpske, Muzeja Jugoslavije, Galerije slika 'Sava Šumanović' u Šidu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti i Kuće legata u Beogradu. Odabrane radove potpisuju umjetnici Sava Šumanović, Ivan Radović, Petar Dobrović, Ivan Tabaković, Steva Todorović, Petar Omčikus, Dušan Todorović, Bojan Bem, Uroš Đurić i Tomislav Peternek, ali i Henri Mur, Endi Vorhol, Saj Tvombli, Mikelanđelo Pistoleto, Gotfrid Helnvajn i Džejms Rozenkvist", saopšteno je iz MSU RS.

Takođe, saopšteno je u nastavku, pariska publika će imati priliku da vidi i sportske rekvizite, medalje i fotografije iz kolekcije Muzeja Jugoslavije i umjetničke fotografije iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, koji svjedoče o učešću srpskih i jugoslovenskih sportista na pređašnjim Olimpijskim igrama i o organizaciji najvećih sportskih manifestacija u ondašnjoj državi.

"Pripremom ove izložbe oformljena je 'muzejska reprezentacija' koja, kroz jedinstven odabir umjetničkih djela i muzejskih predmeta, na Olimpijskim igrama u Parizu nastupa u disciplini umjetnost sa temom sporta u srpskim muzejskim kolekcijama i ukazuje na važnost kulturne diplomatije. Izložbu 'Sport u umetnosti. Umetnost sporta' prati srpsko-francuski istoimeni katalog sa uvodnim tekstom Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice Galerije Matice srpske i Nede Knežević, direktorke Muzeja Jugoslavije, koje su ujedno i koordinatorke projekta", navode iz MSU RS, uz napomenu da autorske tekstove potpisuju Simona Čupić i Sarita Vujković, koje su i autorke izložbe. 

Stručni saradnici na realizaciji izložbe su Nikola Ivanović, kustos Galerije Matice srpske i Radovan Cukić, viši kustos Muzeja Jugoslavije. Ministarstvo kulture Srbije omogućilo je realizaciju kataloga i izložbe, a podršku je pružio Francuski institut u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije