Vizuelna umjetnost

U Pekingu velika izložba Pikasa

U Pekingu velika izložba Pikasa
Foto: N.N. | U Pekingu velika izložba Pikasa

Ove godine, cijelo ljeto u Pekingu je u znaku Pabla Pikasa gdje je u toku velika izložba njegovih djela sa čak 103 eksponata, a koja će biti otvorena do 1. septembra.

Na izložbi su pored značajnih slika, izložene i skulpture i crteži, kao i ogromne fotografije samog Pikasa, iz kolekcije pariskog Nacionalnog muzeja, a čija ukupna vrijednost, kako navodi "Njujork tajms" u tekstu pod naslovom "Pikaso, rođenje genija", iznosi oko 800 miliona evra. Prenijeti su do Pekinga u sedam aviona. 

Izložba se održava u pekinškom Centru za savremenu umjetnost ispred koga su ogromni redovi pošto se bliži njen kraj. 

"Njujork tajms" navodi da se Peking ponosi svojom umjetničkom scenom, stalno se otvaraju nove škole u kojima se podučava likovna umjetnost, galerije se otvaraju po cijelom gradu, ali najviše u umjetničkoj četvrti, a likovna umjetnost se predaje širom zemlje u svim osnovnim i srednjim školama.

Tema o kojoj se najviše govorilo tokom izložbe bila je da li bi genije poput Pikasa mogao da bude prihvaćen i adekvatno priznat da živi u uslovima koji danas vladaju u Kini. 

Neki kineski umjetnici su se veoma uspješno uključili u svjetsku umjetničku scenu i kineske vlasti cijene ako neki njihov umjetnik uspije izvan Kine. 

Za kineske umjetnike koji su posjetili izložbu ona je odličan primjer šta može da se postigne ako se umjetniku obezbjedi potpuna sloboda stvaranja. Izložba je ,inače, najviše okrenuta prvim decenijama Pikasovog stvaralaštva, a veoma malo eksponata je iz njegovog kasnog perioda.

Tokom kulturne revolucije u Kini, Pikaso se našao na crnoj listi kao buržoaski umjetnik, ali je 1980. u Pekingu organizovana jedna skromna izložba njegovih slika na kojoj je bilo 30 eksponata. 

Od tada pa do ovog ljeta nije bilo izložbi Pikasovih djela u Kini, a ni ova ne bi bila održana da kineske vlasti nisu oduštale od zahtjeva da organizatori deponuju 225 miliona dolara kao osiguranje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije