Vizuelna umjetnost

U Prijedoru niz aktivnosti povodom Međunarodnog dana muzeja

U Prijedoru niz aktivnosti povodom Međunarodnog dana muzeja
Foto: Srna | U Prijedoru niz aktivnosti povodom Međunarodnog dana muzeja
Srna

PRIJEDOR - Istorijskim časom "O postanku Prijedora" sutra će Muzej Kozare u ovom gradu započeti obilježavanje Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja.

Istorijski čas, uz stručno vođen obilazak Starog grada realizovaće kustos istoričar Nataša Tošanović od 9.00 do 9.45 časova, saopšteno je iz Muzeja Kozare.

Za 10.00 časova najavljen je obilazak lokacija od istorijskog značaja u Prijedoru "O našem gradu za Dan grada" u realizaciji muzejskog savjetnika Vedrane Adamović.

U isto vrijeme u zgradi muzeja biće održana pokazna radionica ženskog ručnog rada - pletenja, heklanja i veza "Narodne rukotvorine" koju će voditi učiteljica Marija Panić i viši kustos etnolog Marija Radaković, te predavanje o arheološkom lokalitetu Gornja Kozica "Nekropola u Gornjoj Kozici" u realizaciji kustosa arheologa Daniele Radosavac.

U 20.00 časova u Muzeju Kozare biće predstavljena publikacija "Almanah" nastala u saradnji sa Arhivom Republike Srpske i Udruženjem arhivskih radnika koju su priredili istoričari Vedrana Adamović i Borivoje Milošević.

U toku je istorijska izložba "Obruč sjećanja 1942-1972-2022" Vedrane Adamović, te stalne postavke "Gradina Zecovi i nekropola Čarakovo" Daniele Radosavac i "Identitet, nasljeđe, naša nošnja" Marije Radaković u zgradi muzeja, a "Sreten Stojanović" i "Doktor Mladen i porodica Stojanović" u depandansu muzeja, Spomen kući Stojanovića.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije