Vizuelna umjetnost

U Prijedoru otvorena izložba "Nemanjići - rađanje kraljevine"

U Prijedoru otvorena izložba "Nemanjići - rađanje kraljevine"
Foto: Srna | U Prijedoru otvorena izložba "Nemanjići - rađanje kraljevine"

Izložba "Nemanjići - rađanje kraljevine", koju čine umjetnička djela namjenski stvarana za istoimenu seriju Radio-televizije Srbije (RTS), otvorena je danas u Muzeju Kozare u Prijedoru.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je nezahvalno unaprijed govoriti o zadovoljstvu publike, ali da za ovu izložbu sa sigurnošću može tvrditi da će biti i dobro posjećena i snažno doživljena.

"Razlog za to je sama izložba po sebi i kada pogledate sadržaj, a nakon toga i način na koji je taj sadržaj predstavljen, odnosno insistiranje na autentičnoj upotrebi i boja i oblika i materijala", rekao je Radonjić novinarima u Prijedoru.

Radonjić je dodao da, osim kvaliteta, tu su i podaci o velikoj posjećenosti i ogromnom interesovanju u desetak gradova u kojima je izložba već bila postavljena.

"I činjenica da izložba ima veze sa istoimenim serijalom igra veliku ulogu u tome što je privlačna za publiku, ali je nikako ne treba posmatrati samo kao sjenku ili u sjenci istoimenog serijala zato što je ona zbog sopstvene umjetničke, estetske i sadržajne vrijednosti priča za sebe i, pored toga, jako bitna činjenica je da je ona nastala mnogo prije snimanja serijala", naveo je Radonjić.

Autor izložbe Petar Đinović rekao je da RTS u Beogradu ima oko 800 kostima i nekoliko hiljada dijelova rekvizita, a da treći segment čine prostor i veliki elementi koje nije moguće donijeti.

"Ja sam od tog obimnog materijala napravio ovaj izbor gdje sam gledao da obuhvatim one finije i manje stvari, ali da one sadrže u sebi dovoljno kvaliteta da izložba bude zanimljiva. Moj cilj je da zainteresujem ljude za period Nemanjića koji je biblijsko vrijeme srpskog naroda", poručio je Đinović.

Izložba "Nemanjići - rađanje kraljevine" u Muzeju Kozare biće otvorena do 20. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije