Vizuelna umjetnost

U Prijedoru otvorena izložba slika Nikole Zaklana

U Prijedoru otvorena izložba slika Nikole Zaklana
Foto: Srna | U Prijedoru otvorena izložba slika Nikole Zaklana

U prijedorskoj Galeriji "Sreten Stojanović" sinoć je otvorena izložba slika akademskog slikara Nikole Zaklana.

Izloženi crteži i radovi omaž su prerano preminulom prijedorskom muzičaru i slikaru Daliboru Popoviću Mikši.

Riječ je, ujedno, i o svojevrsnoj umjetničkoj hronologiji "ŠA festa" u crtežima i autentičnim autogramima izvođača, učesnika ovog umjetničkog festivala koje je autor odlučio kroz prodajnu izložbu pokloniti Fondu Dalibor Popović Mikša.

"Ja sam počeo da crtam bendove i samim tim sam uspeo da doživim muziku, da doživim atmosferu i da uživam u tome. Najviše mi je u svemu ovome žao što večeras nije izložba Daliborova i moja, žao mi je što ovo postoji zbog toga što on nije ovde sa nama", rekao je Zaklan.

Predstavnik "ŠA" fondacije Jelena Maksimović pojasnila je da je Nikola Zaklan sa njima od 2018. godine i to tako što prati sve koncerte tokom "ŠA festa" na bini i crta muzičare.

"On tako na svoj poseban način pravi posebnu hronologiju 'ŠA festa' i ove godine smo upriličili izložbu i sav prihod od prodaje slika usmjerava se u fond Dalibor Popović Mikša, odnosno Udruženje građana 'ŠA fest' koji podržava umjetnike, autorski rad i kreativnost", rekla je Maksimovićeva.

Izložba će biti otvorena do 1. avgusta, a kasnije će biti dostupna na sajtu "Ša festa".

Inače, uvertira za "ŠA fest" je "ŠA ulica". Besplatni umjetnički sadržaji biće održani na tri lokacije u glavnoj ulici i pješačkoj zoni u Prijedoru u srijedu i četvrtak, 27. i 28. jula.

Na Trgu majora Zorana Karlice biće postavljena pozornica Teatar trga kojeg u srijedu u 21.00 časova otvara Zijah Sokolović sa predstavom "Međuigre 0-24".

Već sljedeći dan, 28. jula, na pozornicu izlaze glumci Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banjaluke sa svojom predstavom "Ne igraj na Engleze".

Na malom gradskom trgu te dvije večeri biće održani koncerti na sceni "El Doras".

Ispred Galerije, u Art kutku, 27. i 28. jula, Nikola Zaklan će sa svojim saradnicima i prvom "ŠA" stipendistkinjom Dajanom Nedić, raditi sa prolaznicima i djecom na posebnom umjetničkom radu koji će biti svjedoci, ali i akteri nastajanja umjetničkog djela.

Centralni program ovogodišnjeg "Ša festa" biće održan u petak i subotu, 29. i 30. jula, kada će na dvije pozornice u Starom gradu biti održani koncerti regionalnih muzičkih grupa, te brojni dnevni muzički, umjetnički i edukativni sadržaji.

Prihod od prodatih ulaznica isto će biti usmjeren u Fondaciju Dalibor Popović Mikša.

"ŠA fest" je memorijalni festival posvećen prijedorskom umjetniku i muzičaru Daliboru Popoviću Mikši. Održava se u Prijedoru u posljednjoj sedmici jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije