Vizuelna umjetnost

U Šamcu otvorena izložba "Mileva Marić Ajnštajn"

U Šamcu otvorena izložba "Mileva Marić Ajnštajn"
Foto: Srna | U Šamcu otvorena izložba "Mileva Marić Ajnštajn"

U Šamcu je otvorena izložba "Mileva Marić Ajnštajn" koja na zanimljivi način ilustruje život i dostignuća srpske matematičarke, od rođenja 1875. godine u Titelu, do smrti 1948. godine u Cirihu.

Izložba je postavljena na 28 banera, a svaki od njih je ilustracija i obuhvata prostor i vrijeme u kome je živjela.

Generalni sekretar Saveza inovatora Republike Srpske Ljubiša Pašić kaže rekao je Srni da je izložba, koja je sinoć otvorena u Galeriji "Stari sat", postavljena 25. put u Republici Srpskoj u posljednje dvije godine.

"Zadovoljan sam posjetom i odjekom izložbe na svim mestima gde smo bili, pogotovo među školskom omladinom, studentima. Izložba je obuhvatila život, školovanje, rad i sudbinu Mileve Marić Ajnštajn, sa Ajnštajnom, ali u onoj meri koliko smo smatrali da treba da ga prikažemo, s obzirom da se o njemu dosta zna", kaže Pašić.

On napominje da će narednom periodu intenzivirati rad, jer su vidjeli potrebe kulturnih centara da se mladi u većoj mjeri upoznaju sa velikanima.

Profesor fizike u Srednjoškolskom centru "Nikola Tesla" u Šamcu Stanko Ignjatović smatra da je izložba pun pogodak jer popularizuje nauku i da bi bilo dobro da Centar za kulturu organizuje festival sa sličnom tematikom.

Učenik Osnovne škole "Šamac" Dragiša Blagojević kaže da je mnogo novog naučio i da mu to daje podsticaj za dalje učenje iz fizike i ostalih predmeta.

Izložba je realizovana kroz saradnju Saveza inovatora Republike Srpske i Centra za kulturu Šamac, a otvorena je do 28. novembra svakim radnim danom od sedam do 15.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije