Vizuelna umjetnost

U Stričićima otvorena izložba o životu i djelu Petra Kočića

U Stričićima otvorena izložba o životu i djelu Petra Kočića
Foto: Srna | U Stričićima otvorena izložba o životu i djelu Petra Kočića

BANJALUKA - U obnovljenoj rodnoj kući Petra Kočića u Stričićima, kod Banjaluke, danas je u okviru obilježavanja "Kočićevog zbora" otvorena izložba koja prikazuje život i djelo ovog pisca. Takođe, posjetioci sada imaju priliku da pogledaju i kompletno uređene još dvije kuće na Kočićevom ognjištu, koje su ove godine dopunjene sa 60 novih eksponata.

Autor izložbe Vladimir Đukanović rekao je da izložba sadrži fotografije Petra Kočića i njegovih književnih junaka Luje, Tube, Davida Štrpca te sačuvane rukopise njegovih djela "Mrgud", "Sudanija", "O Bosni" i "Za seljaka".

Đukanović je istakao da je cilj prikupljanja predmeta formiranje zbirke "Kočićevo ognjište", koja bi prikazala život na Zmijanju krajem 19. i početkom 20. vijeka.

"Kočićevo ognjište smješteno je na 4.000 metara kvadratnih, na kojima se nalazi šest objekata, i to rodna kuća Petra Kočića, dvodijelna dinarska planinska kuća brvnara, zgradica, mlječar i dva pomoćna objekta", rekao je Đukanović u Stričićima, kod Banjaluke.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić rekao je da je ideja uprave grada da kroz organizaciju "Kočićevog zbora" i formiranje zbirke "Kočićevo ognjište" sačuva ideje i ideale o kojima je pisao i za koje se borio Kočić.

"Kočićevo ognjište na autentičan način prikazuje život i djelo ovog pisca te ćemo i u narednom periodu nastojati da ga dopunimo, nastojeći da ovi prostori žive", naveo je Amidžić.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević i Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine.

Trivićeva je navela da, iako je ove godine organizovan u manjem formatu, "Kočićev zbor" pokazuje da, uprkos neočekivanim situacijama, ova manifestacija ostaje živa i budi duh Petra Kočića. "Cilj nam je da njegujemo naše književne velikane te smo nedavno otvorili obnovljenu rodnu kuću Branka Ćopića u Hašanima. Sljedeća će biti Jovana Dučića, a plan nam je da napravimo kulturnu rutu kroz Republiku Srpsku i omogućimo da školarci na jedinstven način saznaju gdje su i kako živjeli naši velikani čija djela čitaju", rekla je Trivićeva.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević istakao je da niko nikada ljepše i jednostavnije nije opisao ideal slobode kao "krajiški Njegoš" - Petar Kočić, citirajući njegove riječi: "Sve je bez tebe ništa, a ništa je bez tebe sve."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije